Pyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką..1,5 kg ziemniakówmąka ziemniaczanamąka pszenna1 jajkosól,pieprzNadzienie:około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego]1 cebulasólpieprzZiemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto.Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną cebulką.