Wykonanie
Danie w sam raz dla miłośników
kalafiora, które jest świetną alternatywą dla potraw
mięsnych. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, może być ciekawym pomysłem na sycący i pożywny obiad. Dodatek
pieczarek,
czerwonej cebuli i
natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat.
składniki na około 15 sztuk1 średni
kalafior3 małe
czerwone cebule5-6 małych
pieczarekpęczek
natki pietruszki2
jajka1 szklanka
bułki tartej+
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego
czarny pieprzsólprzepisUmyty
kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku.Ugotowany
kalafior odcedzamy i studzimy.Oczyszczone
pieczarki razem z trzonkami kroimy w kostkę,
cebulę oraz
natkę pietruszki drobno siekamy.Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną
cebulę i chwilę rumienimy, dodajemy
pieczarki i
natkę pietruszki, wszystko krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając.Następnie ugotowany, wystudzony i odsączony
z wody kalafior przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem po czym wrzucamy do miski, dodajemy podsmażoną
cebulę z
pieczarkami i
natką,
jajka i całość doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem oraz
czosnkiem granulowanym i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy
bułkę tartą i jeszcze raz całość mieszamy.Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i obtaczamy je w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu kotlety odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.