Wykonanie
Takie szybkie, tanie, proste, a jakie pyszne. Możemy podać je na przykład z
sosem pieczarkowym i surówką, u mnie była to
sałatka z zielonych
pomidorów, świetny bezmięsny obiad, polecam :) Składniki na około 9 sztuk.
600 gramów
pieczarek3 - 4 ugotowane na twardo
jaja1 duża lub dwie małe
cebule2 ząbki
czosnku1 surowe
jajo3 - 4 szczypty
soli1/3 łyżeczki
czarnego pieprzu2,5 łyżki
tartej bułkidodatkowo:1/3 szklanki
tartej bułki do obtoczenia
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w około 1 cm kostkę. Wrzucić na rozgrzany
olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucić posiekaną
cebulę i smażyć dalej do zeszklenia tej ostatniej.
Grzybki i
cebulkę odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczki, wystudzić.Ugotowane na twardo
jaja posiekać, połączyć z
pieczarkami, dodać
przyprawy, zmiażdżony
czosnek, wbić
jajo, dodać
tartą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać.Smażyć niewielkie kotlety na
oleju, z obu stron. Odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.