Wykonanie
W poszukiwaniu smaków, kiedy trwa sezon, wpadając na pełne warzyw targowiska, bez trudu, przychodzą do głowy pomysły na kolejne potrawy. Do każdej z nich staram się dodawać bogate w składniki odżywcze świeże produkty, jak tym razem
fasola szparagowa, biały
twaróg,
jogurt,
jaja, sporo
zieleniny, bogatej w karoteny, minerały i oczywiście bezkonkurencyjne w smaku
pieczarki.Składniki(przepis na naczynie ceramiczne o zbliżonych wymiarach 17 cm x 28 cm) na farszokoło 30-40 dag ugotowanej w osolonej wodzie
fasolki szparagowejokoło 30-40 dag, przyprawionych
pieczarek, podsmazonych na niewielkiej ilości
cebulki i
czosnkuokoło 1
torebki (80 gram) ugotowanego i przyprawionego
ryżu - dałam nieco mniej, ale można dodać całą lub jeśli wolicie, zastąpić
ryż ugotowanymi
ziemniakami lub
makaronem15-20 dag świeżego białego
twaroguna sos do polania250-300 ml
jogurtu naturalnego lub więcej (przy dodawaniu trzeba dodać kolejne
jajko lub nieco
mąki ziemniaczanej)3
jaja1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejporządna garść
zieleniny (
pietruszka,
koperek,
szczypior)
zioła prowansalskie,
pieprz Cayenne,
sólZobacz, jak robię zapiekankę na filmieNaczynie smarujemy cieniutką warstwą
oleju. Wykładamy
ryż a nań
fasolkę szparagową, równolegle do dłuższego
boku, dzięki temu, kiedy będziecie kroić zapiekankę, ładniej będzie wyglądać (w przypadku prostokątnego naczynia).
Fasolę posypujemy pokruszonym
twarogiem. Przy pomocy tłuczka o płaskim dole lub innego sprzętu domowego, delikatnie uciskamy całość, nie miażdżąc zawartości w naczyniu, wyrównujemy powierzchnię. Polewamy, mieszaniną jaj,
jogurtu,
mąki ziemniaczanej i posiekanej
zieleniny, doprawioną
solą,
pieprzem i
przyprawami. Wkładamy do chłodnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik (funkcja - grzałka góra-dół) na 180 stopni Celsjusza i od momentu właściwej temperatury, pieczemy około 25 minut. Jeśli po tym czasie, zapiekanka wydaje się nam blada na wierzchu, możemy ją ustawić na 2-3 minuty na funkcję grilla, w tej samej temperaturze, jednocześnie pilnując, by nam się nie przypaliła a jedynie delikatnie przyrumieniła. Polecam i życzę sprawdzającym ten przepis wyśmienitej degustacji. Moją zapiekankę podałam z tradycyjnie usmażoną na małej ilości
oleju -
rybką, oprószoną
mąką i sosem
koperkowym na zimno .Zapraszam na pyszną zapiekankę z
rybą i
fasolą