Wykonanie
Zamarzyła mi się dziś ciepła i lekka kolacja. Delikatne
cukinie prosto z piekarnika były idealnym pomysłem.Składniki (4 porcje)-4
cukinie-mała
cebula-4 ząbki
czosnku-25-30 dag półtłustego
twarogu-2
jajka-1-2 łyżki
jogurtu naturalnego-łyżka posiekanego
szczypiorku-
sól,
pieprzPrzygotowanie
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Oprószyć
solą, ułożyć przecięciem do dołu na papierowym ręczniku. Poczekać ok. 15 minut, aż wycieknie sok. Osuszyć wnętrza
cukinii.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z
jajkami,
cebulką,
czosnkiem,
jogurtem i
szczypiorkiem, przyprawić do smaku. Farsz nałożyć do
cukinii, ułożyć je na blasze. Piec ok. 45 minut w temp. 60-180 st. Co jakiś czas wylać na blachę nieco gorącej
wody.Źródło: Gazetka 'Dania za grosik' (11/2011)
Smacznego ;-)