Wykonanie
Bardzo lubię łatwe niskokaloryczne i wartościowe dania. Jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, praktycznie bez tłuszczu, bogaty w składniki -
białko, witaminy, minerały, ale przede wszystkim smaczny i świetnie się prezentuje. Kolejna zapiekanka, którą wymysliłam w oparciu o składniki, czekające akurat są w lodówce. Staram się nie komplikować składu, by gotowanie było przyjemnością w przygotowywaniu i dawało satysfakcję z udanego posiłku.Składniki:porcja na 2-3 osoby, wielkość naczynia około 20 cm x 30 cm0,5 kilograma
fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej (mrożona będzie miała intensywny zielony kolor i jest nie mniej wartościowa)2 duże filety z ulubionej
ryby - u mnie była miruna2
jajaokoło 400 ml
jogurtu naturalnegotroszkę
szczypiorku (oprócz niego dosypałam jeszcze trochę
koperku)1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej ( z małym brzuszkiem)podstawowe
przyprawy -
sól,
pieprz i szczypta
cukru1. Gotujemy
fasolę tak, żeby byla miękka, jędrna i żeby się nie rozlatywała
2.
Rybę przyprawiamy (pózniej kroimy na części lub dopasowujemy do formy w całości).3. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutką warstwą
oleju4.
Rybę gotujemy na parze około 5 minut
5. ZalewaMieszamy
jogurt naturalny z
jajkami,
mąką ziemniaczaną,
solą,
cukrem i
zieleniną.
Szczypiorek dodałam dlatego, żeby dodać potrawie smaku, bo tym razem, nie ma w niej zasmażanej
cebulki.
Szczypiorek można zastąpić podduszonym
porem.6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.7. Połowę
fasolki (układałam
fasolkę wzdłuż naczynia) układamy na dnie naczynia a na nią układamy
rybę. Wierzch posypujemy drugą warstwą
fasolki. Wyrównujemy delikatnie płaskim tłuczkiem do
ziemniaków lub ugniatamy widelcem.8. Zalewamy
rybę z
fasolkę masą
jogurtowo-jajeczną i wstawiamy do piekarnika (jeśli naczynie testujemy pierwszy raz, lepiej wstawić go do chłodnego naczynia i dopiero nagrzewać). Zapiekankę piekłam 25 minut. Można ją pod koniec przyrumienić na funkcji grilla, jeśli lubicie efekt rumianej skórki.
Zapraszam do przepisu na efektowną i pyszną zapiekankę
brokułowo-
kalafiorowąŻyczę wszystkim zaglądającym na mojego bloga pysznych dań, przygotowanych nie z musu, ale tylko z chęci. Pozdrawiam serdecznie.