Wykonanie
Z ręka na
sercu przysięgam, że chodziłam szukałam i kombinowałam przez kilka dni. Porad szukałam w internecie, sama udawałam się ''w teren" i je weryfikowałam. Nigdzie nie można dostać białego
maku (nawet w burżuazyjnej Almie). Zwiedziłam wielkie supermarkety, mniejsze sklepiki, zjeździłam dwa miasta - nic. Toteż moje
plany odnośnie marcińskich
rogali musiały ulec drastycznej zmianie. Pewnie to tez dlatego, że uznałam, że nie
będę wprowadzać w życie
planu z wybielaczem. Mniejsza z tym. Miałam zwykle pecha w temacie dyni i ciast - u mnie to nie grało. Postanowiłam się ostatecznie nie zrażać i wypróbować
ciasto drożdżowe z jej dodatkiem (tutaj), mi wyszło bardzo lejące, dlatego przepis nieco zmodyfikowałam. Przepis zgłaszam tez do konkursu w którym wygrać można tę książkę kucharską. Myślę, że jest to a prawdę ciekawa propozycja do porannej
kawy, jeżeli można zjeść zwykłego
croissanta, to tego
rogala tym bardziej. Jeżeli jesteśmy w pracy czy zapakujemy taki przysmak dziecku do szkoły z powodzeniem może zastąpić drożdżówkę!
Ciasto drożdżowe z
dynią:4 szklanki
mąki pszennej uniwersalnej20 g
drożdży3/4 szklanki
mleka1 szklanka puree z dyni (około 28 dag)1 duże
jajko40 g
masła70 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (ewentualnie kilka kropel aromatu + łyżeczka
spirytusu)
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę
cukru i
mąki, a następnie pokruszone
drożdże i odstawiamy na kwadrans.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 3 szklanki
mąki przesiewamy, dodajemy
sól,
cukier,
jajko,
cynamon, ekstrakt,
dynię a następnie zalewamy to wszystko
mlekiem z
drożdżami. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać, podsypujemy
maka tak długo aż przestanie się kleić. Dolewamy stopniowo przestudzone
masło i wyrabiamy raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

1 puszka masy makowej (około 85 dag, można przygotować własną i dodać ulubionych
bakalii)1 łyżka
mąki70 g mieszanki
Słoneczne Pola (
słonecznik,
sezam,
siemię lniane)

Do masy makowej dodajemy
mąkę oraz mieszankę
Słoneczne Pola (ziarenka możemy uprzednio posiekać).
Ciasto drożdżowe wałkujemy na blacie podsypanym
mąką na kształt prostokąta.

Wycinamy z niego nożem trójkąty takie jak na zdjęciu i smarujemy je masą
makową (około 1 dużej, pełnej łyżki). Z tej porcji ciasta wychodzi około 20
rogali.

Rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego
boku, ewentualny nadmiar masy wypływający z
boku zdejmujemy. Ostawiamy
rogal do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Lukier:sok z 1/2
cytryny3/4 szklanki
cukru pudrukilka łyżek mieszanki
Słoneczne PolaDo przesianego
cukru pudru dodajemy
sok z cytryny i mieszamy. Lukrem polewamy przestudzone rogaliki i posypujemy posiekanymi ziarenkami.

Nie wyprzedzę zbytnio faktów mówiąc, że już jutro wystartuje pierwszy organizowany przeze mnie konkurs, którego sponsorem będzie firma Ziarenkowo. Nagrody są atrakcyjne, są to
między innymi mieszanki, których używałam do przygotowania paru wcześniejszych smakołyków. Tematyka konkursu, mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Będziecie
mieli okazję nie tylko brać w nim udział, ale i aktywnie obserwować, głosować. Nagrody za aktywność również zostały przewidziane. Bądźcie czujni, bo już w okolicach północy na blogu ukaże się regulamin i zadanie konkursowe.
Powiem tyle - im wcześniej zabierzecie się za wykonanie zadanie konkursowego, tym większą przewagę możecie zyskać nad konkurencją. Do przeczytania :)

Może polubisz też:

Szarlotka w
Cynamonowym Raju

Rolada Piekło - Niebo i moje
triki...

Maślane rogaliki z
budyniem i
malinami