ßßß
1,5 kg mąki
80 g drożdży85 g masła2 jajkaok 400 ml mleka500 g musu z pieczonej dyni3 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam)Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w mleku drożdże , roztopione masło i dosypując mąkę partiami mieszać początkowo łyżką, Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać od miski i ręki.Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st.Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem 150 st z porcji wyszło 24 bułeczki.Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę posoloną. Przełożyć na durszlak na ok 2 godziny a następnie zmiksować.


