Wykonanie
1,5 kg
mąki80 g
drożdży85 g
masła2
jajkaok 400 ml
mleka500 g musu z pieczonej dyni3 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki mieszanych ziaren (
dynia, siemię,
słonecznik,
sezam)
Mleko zagrzać, dodać
cukier i rozpuścić w nim
drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma
mąki, dodać mus
dyniowy,
jajka,
sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w
mleku drożdże , roztopione
masło i dosypując
mąkę partiami mieszać początkowo łyżką, Następnie dodać resztę
mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać od miski i ręki.Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st.Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem 150 st z porcji wyszło 24 bułeczki.Mus z dyni ; Upiec
dynię skropioną
oliwą i odrobinę posoloną. Przełożyć na durszlak na ok 2 godziny a następnie zmiksować.