Wykonanie
Miały być bułeczki, ale wyrosły jakoś tak, że wyszły
chlebki. Ale mięciutkie i bardzo smaczne:)
Składniki:1/2 szk
mleka20g
drożdży1 łyżka
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
soli2 szk
mąkisłonecznik do posypaniaWszystkie składniki z wyjątkiem
słonecznika wymieszać dokładnie i wyrobić gładkie ciasto. Będzie już dobrze wyrobione gdy nie będzie się kleiło. Podzielić na 4 części, uformować
bułki w dowolny sposób. Odstawić do wyrośnięcia. Moje
chlebki rosły jakieś 4 godz, bo musiałam wyjść z domu i chyba dlatego powstał taki kształt. Po wyrośnięciu posmarować
mlekiem lub
żółtkiem i posypać
słonecznikiem. Piec około 20min w temp. 185st. C.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z domowym
masłem.