Wykonanie
Czy można lepiej zacząć dzień niż z domową chałką? Pewnie nie. Mój ostatni wypiek zrobiłam na
maślance. Lubię
drożdżowe ciasto z dodatkiem
jogurtu lub
maślanki bo jest wtedy wilgotne i smakuje wyjątkowo. Z domową
konfiturą lub
masłem jest to wspaniałe śniadanie.
InspiracjaSkładniki:500 g
mąki60 g roztopionego
masła2 łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli25 g
drożdży świeżych100 ml
mleka200 ml
maślanki1
jajosezamMąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć
drożdże, dodać ciepłego
mleka i
cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać
maślankę, roztopione
masło,
jajko,
sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi. Gotową
chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym
jajkiem lub lekko osłodzoną
wodą, posypać ziarnami
sezamu i piec w 180*C przez ok. 40 minut.Smacznego:)