ßßß
InspiracjaSkładniki:500 g mąki60 g roztopionego masła2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli25 g drożdży świeżych100 ml mleka200 ml maślanki1 jajosezamMąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi. Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą, posypać ziarnami sezamu i piec w 180*C przez ok. 40 minut.Smacznego:)