ßßß Cookit - przepis na Zawijane bułeczki maślane

Zawijane bułeczki maślane

nazwa

Wykonanie

Miałam problem z tym przepisem. Wczoraj wieczorem zagniotłam wszystkie składniki, ale ciasto jakoś nie wyrastało (jakoś tak przepisy z suchymi drożdżami są pechowe). Zostawiłam więc to niewyrośnięte ciasto w misie z zamiarem wyrzucenia go rano (było już bardzo późno). Rano okazało się, że ciasto czeka na mnie pięknie wyrośnięte. Wahałam się czy nie dać sobie spokoju, ale stwierdziłam, że zaryzykuję. Wyrobiłam, rozwałkowałam, zawinęłam i oto one. Dobrze, że nie wyrzuciłam. Przepis pochodzi z forum Cincin.
Składniki :
1 szklanka ciepłego mleka,
2 łyżki masła,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
3 szklanki mąki,
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (około 3-4 dag świeżych),
2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków,
1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki, do smarowania bułeczek,
ziarna sezamu do posypania 
Wykonanie :
Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze się uda uzyskać idealne kółko). Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod spod utworzonej bułeczki).
Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec około 12 minut, aż będą jasno złote. Pyszne jedzone same, równie smaczne z dżemem lub serem. 
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=928