Wykonanie
Miałam problem z tym przepisem. Wczoraj wieczorem zagniotłam wszystkie składniki, ale ciasto jakoś nie wyrastało (jakoś tak przepisy z suchymi
drożdżami są pechowe). Zostawiłam więc to niewyrośnięte ciasto w misie z zamiarem wyrzucenia go rano (było już bardzo późno). Rano okazało się, że ciasto czeka na mnie pięknie wyrośnięte. Wahałam się czy nie dać sobie spokoju, ale stwierdziłam, że zaryzykuję. Wyrobiłam, rozwałkowałam, zawinęłam i oto one. Dobrze, że nie wyrzuciłam. Przepis pochodzi z forum Cincin.
Składniki :1 szklanka ciepłego
mleka,2 łyżki
masła,1
jajko,1 łyżka
cukru,1/2 łyżeczki
soli,3 szklanki
mąki,1 1/2 łyżeczki suchych
drożdży (około 3-4 dag świeżych),2 łyżki rozpuszczonego
masła do smarowania rozwałkowanych placuszków,1
jajko ubite z 2 łyżkami
mleka lub
śmietanki, do smarowania bułeczek,ziarna
sezamu do posypania Wykonanie :
Drożdże wsypać do ciepłego
mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Masło rozpuścić i dodać razem z
mlekiem i
drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze się uda uzyskać idealne kółko). Placuszki smarować rozpuszczonym
masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod
spod utworzonej bułeczki).Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C, wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem i posypać
sezamem. Piec około 12 minut, aż będą jasno złote. Pyszne jedzone same, równie smaczne z
dżemem lub
serem.