ßßß
Składniki :1 szklanka ciepłego mleka,2 łyżki masła,1 jajko,1 łyżka cukru,1/2 łyżeczki soli,3 szklanki mąki,1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (około 3-4 dag świeżych),2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków,1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki, do smarowania bułeczek,ziarna sezamu do posypania Wykonanie :Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze się uda uzyskać idealne kółko). Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod spod utworzonej bułeczki).Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec około 12 minut, aż będą jasno złote. Pyszne jedzone same, równie smaczne z dżemem lub serem. 