ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania

Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :)
SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm)
3 jajka
1 szkl cukru
5 dag drożdży
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli
50 dag mąki
Kruszonka: (można też zrobić bez niej)
2 łyż masła
2 łyż cukru
4 łyż mąki
1. Jajka roztrzepać z cukrem (trzepaczką ręczną lub mikserem). Wkruszyć w to drożdże, wlać mleko i olej, dodać szczyptę soli. Zamieszać (delikatnie, tak cokolwiek). Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc (w temp. pokojowej).
2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką).
3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu aż wyraźnie wyrośnie - u mnie zajęło to ok 35 minut (po 30 min trzeba po prostu zajrzeć delikatnie pod ściereczkę i zobaczyć czy już, jeśli nie to poczekać kolejne kilka minut). Jeśli w domu jest ciepło albo jest lato, wtedy nie trzeba wkładać do piekarnika - wystarczy odstawić w ciepłe miejsce
3. W międzyczasie zrobić kruszonkę ugniatając palcami wszystkie jej składniki do czasu gdy zaczną się zlepiać w grudki.
4. Gdy ciasto wyrośnie zdjąć ściereczkę i posypać je kruszonką, zwiększyć grzanie do 175*C i piec 50 minut (grzanie góra-dół).
Drożdżowiec wspaniale smakował z pysznym masłem sezamowym firmy Primavika .
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/drozdzowe-najprostsze-bez-wyrabiania.html