ßßß
SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm)3 jajka1 szkl cukru5 dag drożdży1 szkl mleka1/2 szkl olejuszczypta soli50 dag mąkiKruszonka: (można też zrobić bez niej)2 łyż masła2 łyż cukru4 łyż mąki1. Jajka roztrzepać z cukrem (trzepaczką ręczną lub mikserem). Wkruszyć w to drożdże, wlać mleko i olej, dodać szczyptę soli. Zamieszać (delikatnie, tak cokolwiek). Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc (w temp. pokojowej).2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką).
3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu aż wyraźnie wyrośnie - u mnie zajęło to ok 35 minut (po 30 min trzeba po prostu zajrzeć delikatnie pod ściereczkę i zobaczyć czy już, jeśli nie to poczekać kolejne kilka minut). Jeśli w domu jest ciepło albo jest lato, wtedy nie trzeba wkładać do piekarnika - wystarczy odstawić w ciepłe miejsce
3. W międzyczasie zrobić kruszonkę ugniatając palcami wszystkie jej składniki do czasu gdy zaczną się zlepiać w grudki.4. Gdy ciasto wyrośnie zdjąć ściereczkę i posypać je kruszonką, zwiększyć grzanie do 175*C i piec 50 minut (grzanie góra-dół).
Drożdżowiec wspaniale smakował z pysznym masłem sezamowym firmy Primavika .