Wykonanie
Rogaliki
drożdżowe z dodatkiem
dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane
dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane
masłem lub ulubionym
dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i
mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych rogalików lub 8 dużych -
śniadaniowych.Składniki:
325 g
mąki orkiszowej jasnej 630130 g puree z
dynii (przepis90 ml
mleka40 g
masła1
jajko2-3 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżeczki suchych
drożdżydodatkowo:
dżem lub powidła,
mak,
sezam i
mleko do posmarowaniaWykonanie:podgrzej
mleko w małym ronelku. Dodaj do
mleka pokrojone w małe kawałki
masłowszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętościI opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel je na 2 części. Każdy z osobna rozwałkuj na cienki placek w kształcie koła i podziel je na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż małą łyżeczkę
dżemu lub powideł. Zwijaj od podstawy do wierzchoła nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki
mlekiem i posyp
makiemII opcja: rogaliki
śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj
rogala prawą ręką w kierunku do siebie, lewą trzmaj koniec ciasta, przy zwijaniu lekko je naciągając (patrz zdjęcie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj
mlekiem i posyp
makiem lub
sezamempiecz w 180`C 15 minut do zrumienienia. Studź na kratceSMACZNEGO!