ßßß
Zaczyn:dwa opakowania suchych drożdżypół szklanki letniego mlekapół szklanki mąkiszczypta cukruCiasto:pół szklanki letniego mlekapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli1/4 kostki miękkiego masła (63g)2 jajka2 i 3/4 szklanki mąkiokoło 0,5kg śliwekKruszonka:180g mąki pszennej100g cukrułyżka cukru waniliowegopół kostki miękkiego masłaszczypta cynamonuPrzygotować zaczyn: wymieszać mleko z drożdżami i dodać mąkę z cukrem.Odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić, można ręcznie albo tak jak ja posłużyć się robotem z hakami. Ciasto ma być elastyczne.Przykryć i zostawić na godzinę do rośnięcia.W między czasie przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to wyrośnięte ciasto.Na ciasto wyłożyć przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.Na śliwki wysypać kruszonkę i zostawić 30minut do wyrośnięcia.Piec 45minut w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka.
Ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego Kasia 116 MPM, który dostałam w ramach testowania od Polska Gotuje . Sprzęt bez problemu sobie poradził z przygotowaniem drożdżowego ciasta, a ja nie musiałam się nic przy tym namęczyć :)