Wykonanie
Takie piękne.I takie dobre .Idealny deser.Najlepszy z
mlekiem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i
śliwkami
Zaczyn:dwa opakowania suchych
drożdżypół szklanki letniego
mlekapół szklanki
mąkiszczypta
cukruCiasto:pół szklanki letniego
mlekapół szklanki
cukrułyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli1/4 kostki miękkiego
masła (63g)2
jajka2 i 3/4 szklanki
mąkiokoło 0,5kg
śliwekKruszonka:180g
mąki pszennej100g
cukrułyżka
cukru waniliowegopół kostki miękkiego
masłaszczypta
cynamonuPrzygotować zaczyn: wymieszać
mleko z
drożdżami i dodać
mąkę z
cukrem.Odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić, można ręcznie albo tak jak ja posłużyć się robotem z hakami. Ciasto ma być elastyczne.Przykryć i zostawić na godzinę do rośnięcia.W
między czasie przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to wyrośnięte ciasto.Na ciasto wyłożyć przekrojone na pół
śliwki, skórką do dołu.Na
śliwki wysypać kruszonkę i zostawić 30minut do wyrośnięcia.Piec 45minut w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka.


Ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego
Kasia 116 MPM, który dostałam w ramach testowania od Polska Gotuje . Sprzęt bez problemu sobie poradził z przygotowaniem
drożdżowego ciasta, a ja nie musiałam się nic przy tym namęczyć :)
