Wykonanie
W ramach mojej domowej akcji czyszczenie lodówki, powstało bardzo ciekawe i smaczne nadzienie do kurzych piersi. Nie myślałam, że będą aż tak dobrze smakować :) Do tego aromatyczna pyszna panierka na , którą pomysł zaczerpnęłam od Nigelli trochę zmodyfikowałam. Panierka nadaje niezwykłej smakowitości kotletom ( przepis na kotlety Nigelli już niedługo ).

Składniki : ( na 4 kotlety )4
piersi z kurczaka1
młoda nieduża
cukiniadwie garści
świeżego szpinaku1 średnia
cebulaprzyprawy :
vegeta,
curry,
oregano,
słodka papryka,
chilli, ( tu jest dowolność, użyjcie tych, których lubicie )
oliwaPanierka :60 g
bułki tartej ( najlepiej świeżo zmielonej )szczypta
pieprzu cayene1/2 łyżeczki suszonego
tymianku25 g
sera żółtego ( u Nigelli
parmezan jednak w tej wersji lepiej sparwdzi się zwykły żółty gdyż
kurczak jest dobrze przyprawiony )
jajkomargaryna,
masło klarowane lub
olej do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy, delikatnie rozbijamy. Posypujemy
przyprawami :
vegetą,
curry,
oregano,
chilli itp. Odstawiamy.W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy.
Cebulę kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na małym ogniu.
Cukinię kroimy w dość cienkie paski, dokładamy do
cebuli, razem podsmażamy aż całość zmięknie. Pod koniec kiedy warzywa będą miękkie wrzucamy
szpinak. Mieszamy. Trzymamy na ogniu jakieś 1-2 minutki, ściągamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem ale nie za dużo.Gdy nadzienie będzie stygło przygotowujemy panierkę.
Ser ścieramy na drobnych oczkach. Mieszamy z
bułką tartą i
przyprawami.
Jajo rozmącamy.Nadzienie dzielimy na 4 części. Pierwszą umieszczamy na brzegu kotleta i dociskając zwijamy ku drugiemu brzegowi. Spinamy wykłaczkami lub specjalnymi szpikulcami do
mięs. Obtaczamy w
jajku i panierce. Tak postępujemy z resztą. Kotlety smażymy na
margarynie ze wszystkich stron na złoty kolor.Smacznego :)