Składniki:6 placków tortilli2 jajka½ szklanki bułki tartej500 g szpinaku świeżego lub mrożonego150 g sera feta (ok. pół kostki)1 łyżka śmietany1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżka masłaprzyprawy do smaku: pieprz, bazylia, oregano, papryka słodkaolej do smażeniaWykonanie:Przygotowujemy farsz szpinakowy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Szpinak świeży myjemy, osuszamy, kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Jeżeli jest to szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania. Smażymy tak długo aż szpinak stanie się miękki. Gdy to nastąpi dodajemy łyżkę śmietany i smażymy tak długo, aż połączy się ze szpinakiem. Na samym końcu dodajemy pokrojony ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.Na każdy placek tortilli nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. Tak przygotowane placki panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Możemy podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.