Wykonanie
Prawie jak
schabowe, tyle że z
kurczaka – moje ulubione. Panierowane w
bułce tartej, w mojej wersji mocno
paprykowe i pikantne, ale w wersji minimalistycznej, przyprawione jedynie
solą i
pieprzem – równie pyszne. Nieodłączny składnik polskiego niedzielnego obiadu, z
kapustą i
ziemniakami albo mizerią … jednym słowem klasyk.Co nam będzie potrzebne:–
filet z kurczaka (z takiego podwójnego fileta wyjdzie nam około 6-7 kotletów)– 2
jajka–
bułka tarta do panierowania–
olej do smażenia–
przyprawy:
pieprz,
sól,– opcjonalnie:
papryka słodka mielona,
papryka ostra mielona,
chilli,
tymianekPrzygotowanie:
mięso dokładnie myjemy, czyścimy z nadmiaru skóry i innych farfocli (jeśli nasz filet jest podwójny, trzeba go rozdzielić na dwie części i powycinać dokładnie kostki) z każdej części odcinamy luźne kawałki, a większe kawałki przekrajamy wzdłuż na połowę, tak jak pokazane na zdjęciu, wtedy uzyskamy kotlety mniej więcej tej samej grubościnastępnie po kolei każdą część przykrywamy folią spożywczą (dzięki temu
mięso nie będzie odpryskiwać na cąłą kuchnię) i ubijamy na niezbyt cienkie kotlety (
mięso z kurczaka jest dość delikatne, nie należy więc ubijać go zbyt mocno, bo w kotletach zrobią się dziury)ubite kotlety przyprawiamy
solą i
pieprzem, ewentualnie
papryką słodką i ostrą,
tymiankiem lub
majerankiemjeśli nam się bardzo nie spieszy wkładamy kotlety do lodówki, żeby wchłonęły więcej przyprawZanim wyjmiemy kotlety z lodówki przygotowujemy rzeczy do panierowania: w głębszym talerzu roztrzepujemy
jajka, dodajemy do nich trochę
soli na płytszy talerz wysypujemy
bułkę tartą, można dodać do niej
papryki i
tymianku, będzie wtedy bardziej aromatycznawyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy najpierw w
jajku a następnie w
bułce (tradycyjne gotowanie nakazuje obtoczyć kotlety w
mące zanim zanurzymy je w
jajku, ma to zapobiec odklejaniu się panierki podczas pieczenia, ja tego nie robię, a panierka się trzyma, więc wybór należy do Was)smażymy z obu stron aż kotlety ładnie się zarumieniąSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments