ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Prawie jak schabowe, tyle że z kurczaka – moje ulubione. Panierowane w bułce tartej, w mojej wersji mocno paprykowe i pikantne, ale w wersji minimalistycznej, przyprawione jedynie solą i pieprzem – równie pyszne. Nieodłączny składnik polskiego niedzielnego obiadu, z kapustą i ziemniakami albo mizerią … jednym słowem klasyk.
Co nam będzie potrzebne:
filet z kurczaka (z takiego podwójnego fileta wyjdzie nam około 6-7 kotletów)
– 2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
przyprawy: pieprz, sól,
– opcjonalnie: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, chilli, tymianek
Przygotowanie:
mięso dokładnie myjemy, czyścimy z nadmiaru skóry i innych farfocli (jeśli nasz filet jest podwójny, trzeba go rozdzielić na dwie części i powycinać dokładnie kostki) z każdej części odcinamy luźne kawałki, a większe kawałki przekrajamy wzdłuż na połowę, tak jak pokazane na zdjęciu, wtedy uzyskamy kotlety mniej więcej tej samej grubości
następnie po kolei każdą część przykrywamy folią spożywczą (dzięki temu mięso nie będzie odpryskiwać na cąłą kuchnię) i ubijamy na niezbyt cienkie kotlety (mięso z kurczaka jest dość delikatne, nie należy więc ubijać go zbyt mocno, bo w kotletach zrobią się dziury)
ubite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką słodką i ostrą, tymiankiem lub majerankiem
jeśli nam się bardzo nie spieszy wkładamy kotlety do lodówki, żeby wchłonęły więcej przypraw
Zanim wyjmiemy kotlety z lodówki przygotowujemy rzeczy do panierowania: w głębszym talerzu roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich trochę soli na płytszy talerz wysypujemy bułkę tartą, można dodać do niej papryki i tymianku, będzie wtedy bardziej aromatyczna
wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce (tradycyjne gotowanie nakazuje obtoczyć kotlety w mące zanim zanurzymy je w jajku, ma to zapobiec odklejaniu się panierki podczas pieczenia, ja tego nie robię, a panierka się trzyma, więc wybór należy do Was)
smażymy z obu stron aż kotlety ładnie się zarumienią
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/kotlety-z-kurczaka