ßßß Cookit - przepis na Krążki cukiniowe

Krążki cukiniowe

nazwa

Wykonanie

Lubicie cukinie? Bo my bardzo;) Najlepsza jest młodziutka taka nie za duża. Nazwa cukinia pochodzi od włoskiego słowa zucchina. U mnie dzisiaj nie tylko bigos z cukinii ale także cukiniowe krążki. Nie powiem, że będzie to dietetyczna przekąska bo taka nie jest, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki maluśki grzeszek;)
Składniki:
3 małe, młode cukinie
5 jajek
bułka tarta
wegeta do smaku
olej do smażenia
Wykonanie: Jajka roztrzepujemy, bułkę wsypujemy do miseczki. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy na 0.5 centymetrowe krążki. Każdy plasterek opruszamy wegeta. W między czasie rozgrzewamy patelnie z olejem. Cukiniowy krążek maczamy z obu stron w bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce, smażymy z obu stron na zloty kolor. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/07/krazki-cukiniowe.html