Wykonanie
Zaskakuje mnie fenomen
schabowego. Tudzież
fileta z kurczaka. Zadziwia, że to jedno z najczęstszych dań goszczących na
polskich stołach, niekwestionowaną pozycję lidera utrzymuje również we wszelkiego rodzaju barach, restauracjach, pubach i ofertach obiadowych na telefon.Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika bez dodatków" na niedzielne menu, bo moja żądza kulinarnego eksperymentatora zostaje niezaspokojona.Ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała przemycić czegoś dodatkowego, chociażby tylko do panierki;)Przykład takich moich ekperymentów może stanowić:
Składniki:1 szt
filet z kurczaka,1 szklanka
maślanki10 dag
ser żółty (gouda),1 łyżka
tymianek posiekany,1 szt
jajko,do smaku
vegeta,do smaku
curry,1 łyżka
bułka tarta,4 łyżki
oliwa z oliwekFilet z kurczaka rozcinam na porcję, delikatnie ubijam i przekładam do miseczki z
maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję
mięsko z
maślanki, doprawiam
vegetą i
curry.
Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego
tymianku i
bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym
jajku,
serowo-
ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej
oliwie, około 2-3 minut z każdej strony.I tym sposobem i "wilk syty i owca cała";)smacznego!