Wykonanie


Kotlety mielone w sosie
koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "
solo". Sos
koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on znakomite dopełnienie
mięsnego dania.

Kotleciki mielone w sosie
koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad.Kotlety Mielone:500 g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża
cebulałyżka
musztardyjajkobułka namoczona w
mleku2 duże ząbki
czosnkuok. pół łyżeczki
vegety2 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
kolendra,
majeranek,
tymianek,
gałka muszkatołowasólpieprzponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Sos
Koperkowy:5 łyżek drobno posiekanego
koperku2 ząbki
czosnku3 łyżki
masła1,5 łyżki
mąki pszennej1,5 szklanki
bulionu warzywnego*150 ml
śmietany 18%
Kotlety mielone:
Bułkę namoczoną w
mleku dokładnie odsączamy.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z
mięsem, wbijamy
jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy
sól,
pieprz (ilość według uznania),
musztardę i
bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy
mięso.

Z
mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w
bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby
mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie przygotowujemy sos
koperkowy:

Sos
Koperkowy:Na
maśle, na małym ogniu podsmażamy
koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony
czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący
bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy
śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.Do sosu
koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy.Gotowe kotleciki podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci (lub z
kaszą) oraz ulubionymi
sałatkami.*jeżeli dysponujemy jedynie kostką
bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.






