Wykonanie


Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na
stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub
kaszy), ulubionych sałatek a także aromatycznych
sosów.
Sos pieczarkowy to idealny dodatek do kotletów mielonych.Przepyszny, aromatyczny
sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych
sosów grzybowych w Polsce."Sznycelki" w takiej formie to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.

500 g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)

duża
cebulałyżka
musztardyjajkobułka namoczona w
mleku2 duże ząbki
czosnkuok. pół łyżeczki
vegety2 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
kolendra,
majeranek,
tymianek,
gałka muszkatołowasólpieprzponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Sos Pieczarkowy:250 g
świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki
masła
szklanka
bulionu (jeżeli chcemy użyć
bulionu z kostki - wybierzmy kostkę
bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej
wodyłyżka
mąkiok. 2 czubate łyżki
śmietany 18%
Kotlety Mielone:
Bułkę namoczoną w
mleku dokładnie odsączamy.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z
mięsem, wbijamy
jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy
sól,
pieprz (ilość według uznania),
musztardę i
bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy
mięso.Z
mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w
bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby
mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.
Sos Pieczarkowy:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną
cebulę. Dusimy do zmięknięcia
grzybów. Następnie wlewamy gorący
bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej
wody).

W 1/4 szklanki zimnej
wody rozrabiamy łyżkę
mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu.Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki
śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Kotlety mielone wrzucamy do przygotowanego sosu i chwilę razem podgrzewamy.Gotowe "sznycelki" podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci (lub z
kaszą) oraz ulubionymi
sałatkami.





