Wykonanie
W moim rodzinnym domu zupa rybna na wigilii nigdy nie gościła. Odkąd pamiętam zawsze był czerwony barszcz czysty, ewentualnie z pasztecikiem. Ciekawa jej smaku, tradycyjnego smaku zajrzałam do książki kucharskiej pt.: Kuchnia polska NP. z 1901 roku. Znalazłam tam przepis na postną zupę
rybną i postanowiłamdoświadczyć smaków, które gościły na
stole wigilijnym ponad 100 lat temu. Przyokazji tej lektury odkryłam nowe dla mnie tajemnice barszczu z
buraków i zupygrzybowej ale o tych opowiem w kolejnych wpisach. Dzisiaj cytuję oryginalnyprzepis na postną zupę
rybną i moją interpretację tego przepisu, bo jak samimożecie dostrzec trudno w oryginale dopatrzeć się konkretnych i odmierzonychreceptur. W każdym razie zupa jest esencjonalna, pyszna, jeśli ktoś
rybne lubi:)Przepis na domowy
makaron również pochodzi z wyżej wymienionej książkikucharskiej. Cytuję wspomniane przepisy,
język trochę śmieszny dla nas, bo co jak co, ale używany ponad 100 lat temu:)Zupa rybna: „ Nastawić smak z rozmaitej
włoszczyzny i kilku
cebul, niech sięugotuje. Na tym smaku wstawić
rybę jakąkolwiek,
szczupaka,
lina, karaska,
okonia lub
węgorza, dodawszy
pietruszki i
kopru i gotować, najdłużej 20 do 25minut, gdyż
ryby w ogóle gotują się bardzo krótko.
Rybę wyjąć, zupę przecedzić,włożyć łyżkę
masła i ugotować na tym samym smaku krajane kluseczki lub drobną
kaszę. Jeżeli
ryby stosunkowo mało, to zaprawić. zupę
śmietaną, biorąc ¼ litra na trzy osoby”To ten smak:)

Kluski zwyczajne krajane: „Zrobić z litra
mąki i kilku jaj twarde ciasto jak na
makaron, rozwałkować cienko i pokrajać na paski szerokie na 8 palce, położyć kilka jeden na drugim, przesypując lekko
mąką. żeby się nie zlepiły, następnie pokrajać napoprzeczne cienkie paski, nastawić
wody, wrzucić kluski na solony war, a skorowypłyną, odlać. „
Ryby w tej mojej wersji sporo było jak na 3 porcje więc moja zupa nie została zaprawiona
śmietaną.

Ilość porcji – 3Czas wykonania – 85 min.Stopień trudności – łatwySkładniki: na zupę:800 ml
wody2 duże
cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki1 duża lub 2
marchewki1
pietruszka, korzeń½ korzenia małego
selera½
pora3 gałązki
natki pietruszki3 gałązki
natki koperku5 ziaren
ziela angielskiego2
listki laurowe8 ziarenek
pieprzu czarnegosól i ewentualnie świeżo mielony
pieprz350 g
ryby (u mnie nototenia)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki na
makaron domowy tak zwany krajany:100 g
mąki1
jajkoSposób wykonania:do garnka z
wodą dodajemy warzywa:
cebulę,
marchew, korzeń i
natkę pietruszki,
seler,
por, gałązki
koperku oraz
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe i ziarna
pieprzu, gotujemy
wywar około godziny, pod koniec gotowania przyprawiamy
solą i ewentualnie świeżo mielonym
pieprzem, w tym czasie robimy
makaron: do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy całe
jajko, mieszamy, wyrabiamy ugniatając rękami na twarde ciasto
makaronowe, następnie rozwałkowujemy cienko, pozostawiamy na kilkanaście minut żeby przeschło, przekrawamy na cztery równe części, które nakładamy na siebie, długim,
ostrym nożem kroimy cieniutkie paseczki, które później gotujemy 5 min. od wypłynięcia w osolonej wodzie, z ugotowanego
wywaru, łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa (warzywa można pozostawić ale po gotowaniu z
rybą raczej trudno je będzie wykorzystać np. do sałatki z uwagi na ich smak) a dodajemy umytą
rybę, którą gotujemy w wywarze warzywnym około 20-25 min.po tym czasie
rybę wyjmujemy delikatnie żeby się nie rozpadła a
wywar odcedzamy przez sitko,
rybę obieramy ze skóry, dzieląc jej
mięso na mniejsze kawałki,kawałki
ryby rozkładamy/porcjujemy na talerze, dodajemy
makaron oraz posiekaną
natkę pietruszki i zalewamy
bulionem warzywno rybnym. Jeśli podajemy zupę w wazie, to wkładamy kawałki
ryby,
makaron i
natkę pietruszki do wazy i zalewamy gorącym
bulionem.