ßßß
BULION:1 DUŻA ĆWIARTKA Z KURCZAKA2 MARCHEWKI2 PIETRUSZKI1/4 SELERA1/2 PORA2 ZĄBKI CZOSNKUIMBIR (ok 2cm kawałek)LIŚĆ LAUROWY (4 listki)ZIELE ANGIELSKIE (4-5 ziarenek)DODATKOWO:1 CZERWONA PAPRYKAŻÓŁTA PAPRYKA (pół)BROKUŁ (świeży lub mrożony) (pół)DYNIA, obrana (ok 200g)MASŁO (ew oliwa z oliwek) (1 łyżka)SOS SOJOWY (2 łyżki)OCET RYŻOWY / BIAŁY OCET WINNY (opcjonalnie) (2 łyżki)MIÓD (1-2 łyżeczki)KONCENTRAT POMIDOROWY (2 łyżki)CHILLI W PROSZKU (wg uznania)SÓL PIEPRZWarzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę i por kroimy na 4-5 cm kawałki, selera w grubą kostkę, czosnek i imbir w plasterki. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kurczaka, przyprawy, ok 2l wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu min 1-1,5h.Paprykę i dynię kroimy w ok 2cm kosteczkę, brokuła dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, by lekko zmiękły i się zrumieniły. Bulion przecedzamy przez sitko i ponownie wlewamy do garnka (jeśli jest go mało, dodatkowo dolewamy trochę wody), dodajemy przesmażone warzywa, sos sojowy, ocet, miód, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotowe!.