Wykonanie
BULION:1 DUŻA ĆWIARTKA Z
KURCZAKA2
MARCHEWKI2
PIETRUSZKI1/4
SELERA1/2
PORA2 ZĄBKI
CZOSNKUIMBIR (ok 2cm kawałek)
LIŚĆ LAUROWY (4 listki)
ZIELE ANGIELSKIE (4-5 ziarenek)DODATKOWO:1
CZERWONA PAPRYKAŻÓŁTA PAPRYKA (pół)
BROKUŁ (świeży lub mrożony) (pół)
DYNIA, obrana (ok 200g)MASŁO (ew
oliwa z oliwek) (1 łyżka)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OCET RYŻOWY /
BIAŁY OCET WINNY (opcjonalnie) (2 łyżki)
MIÓD (1-2 łyżeczki)
KONCENTRAT POMIDOROWY (2 łyżki)
CHILLI W PROSZKU (wg uznania)
SÓL PIEPRZWarzywa obieramy,
marchewkę i
pietruszkę i
por kroimy na 4-5 cm kawałki,
selera w grubą kostkę,
czosnek i
imbir w plasterki. Całość przekładamy do garnka, dodajemy
kurczaka,
przyprawy, ok 2l
wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu min 1-1,5h.
Paprykę i
dynię kroimy w ok 2cm kosteczkę,
brokuła dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy warzywa i smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, by lekko zmiękły i się zrumieniły.
Bulion przecedzamy przez sitko i ponownie wlewamy do garnka (jeśli jest go mało, dodatkowo dolewamy trochę
wody), dodajemy przesmażone warzywa,
sos sojowy,
ocet,
miód, doprawiamy
solą,
pieprzem i
chilli. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotowe!.