Wykonanie
Uwielbiam wszystko, co ostre. Ostatnio nie ma dnia, bym nie zjadła czegoś, co pali mnie w
język. Obawiam się, ze niedługo w ramach przekąski
będę podgryzać
papryczki chili, jednak zanim to nastąpi, chciałabym podzielić się przepisem na pyszną zupę.
Składniki:0,5 kg
piersi z kurczaka2
marchewkipół
pietruszkipo kawałku
selera i
porałyżka
oleju lub
oliwypuszka
czerwonej fasolipuszka
kukurydzy2 szklanki
makaronu (muszelki albo kolanka)
koncentrat pomidorowyliść laurowykilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzuchili (grys lub proszek)ząbek
czosnkusól i
pieprzPrzygotowanie:
Marchew,
pietruszkę,
selera i
pora umyć, obrać i pokroić. 1,5-1,75 litra
wody wlać do garnka, dodać warzywa,
liść laurowy,
sól,
ziele angielskie i ziarna
pieprzu i gotować kilka minut. Wyjąć
selera i
pora.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w
chili. Na patelni rozgrzać
olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany
czosnek, smażyć 15 sekund i dodać
kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut. Do garnka dodać
makaron,
kurczaka, gotować ok. 5 minut, następnie dodać
koncentrat pomidorowy,
kukurydzę i
fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości
makaronu. Przyprawić do smaku.
Z przepisu wychodzi 6 porcji, każda po ok. 340 kcal.Na dziś jestem spełniona-szkoła, gotowanie, dobry trening, nauka-a teraz relaks przy muzyce...