ßßß Cookit - przepis na Meksykańska zupa z kurczakiem

Meksykańska zupa z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszystko, co ostre. Ostatnio nie ma dnia, bym nie zjadła czegoś, co pali mnie w język. Obawiam się, ze niedługo w ramach przekąski będę podgryzać papryczki chili, jednak zanim to nastąpi, chciałabym podzielić się przepisem na pyszną zupę.
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2 marchewki
pół pietruszki
po kawałku selera i pora
łyżka oleju lub oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 szklanki makaronu (muszelki albo kolanka)
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
chili (grys lub proszek)
ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, obrać i pokroić. 1,5-1,75 litra wody wlać do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotować kilka minut. Wyjąć selera i pora. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smażyć 15 sekund i dodać kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut. Do garnka dodać makaron, kurczaka, gotować ok. 5 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Przyprawić do smaku.
Z przepisu wychodzi 6 porcji, każda po ok. 340 kcal.
Na dziś jestem spełniona-szkoła, gotowanie, dobry trening, nauka-a teraz relaks przy muzyce...
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/02/meksykanska-zupa-z-kurczakiem.html