Wykonanie
Składniki:( na 2 – 3 osoby)- filet
piersi z kurczaka (pojedynczy),- 550 ml
wody,- 1 mała
marchew,- 1
pietruszka,- kawałek
selera,- ½
pora,- 1 duży
pomidor ( bez skóry),- 120 g liści
szpinaku mrożonego,- 1 duży ząbek
czosnku,- 1
cebula,- ⅓ szklanki drobnego
makaronu ( maleńkie muszelki lub gwiazdki),- 1 łyżka
oleju,-
sól i
pieprz,-
liść laurowy,-
ziele angielskie ( 2-3 ziarenka).Sposób wykonania:
filet z kurczaka płuczemy i kroimy w kosteczkę,do garnka wlewamy zimną
wodę, wrzucamy pokrojony filet,gotujemy , na wierzchu zbierają się tak zwane szumowiny, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu usuwamy szumowiny,gdy uzyskamy już klarowność
wywaru dodajemy
marchew pokrojoną w plasterki, kawałek
selera i
korzeń pietruszki,
ziele angielskie i
liść laurowy, gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek, po 2 minutach dodajemy
pomidora pokrojonego w kostkę ,
pora pokrojonego w pół talarki i 3-4 łyżki
wywaru drobiowego,dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 min., a następnie wszystko dodajemy do gotującego się
wywaru drobiowego, wrzucamy
makaron i gotujemy 20 min., na koniec dodajemy
szpinak,
sól i
pieprz do smaku, gotujemy na ogniu 2 minuty i zostawiamy pod przykryciem jeszcze 4 minuty.Przed podaniem usuwamy z zupy
seler i
pietruszkę.