Wykonanie
«
Cynamonowe roladki
drożdżowe ...Już jest drugi numer Magazynu ... »Jak moi Rodzice kilkanaście lat temu kupili Thermomixa, Mama trafiła w jednej z książek na kapuśniak z
ketchupem. Okazał się pyszny. Tak bardzo, że Mama przyrządzała go bardzo często. Jak się później okazało, za często, bo w końcu nam się znudził. Od lat go nie
jadłam i w ogóle jakoś kapuśniaki inne niż ten z TM do mnie nie przemawiały, więc nigdy sama żadnego nie ugotowałam i w ogóle nie byłam tym zainteresowana. Do czasu, kiedy Gabryś robił porządki w lodówce i ze wszystkich resztek zrobił super zapiekankę
makaronową. Jak się dzień później okazało, jednak nie ze wszystkich. Zostawił ćwiartkę wielkiej
kapusty. A że ja ostatnio mam silne postanowienie polubienia się z zupami, stwierdziłam, że spróbuję coś wykombinować. Efekt bardzo nas zaskoczył. Niby to już znamy, niby nie przepadamy za kapuśniakiem, a jednak ta zupa z każdą kolejną łyżką wciąga coraz bardziej i ciężko się od niej oderwać! A jak się już porządnie przegryzie, następnego dnia jest fenomenalna. Nawet Gabryś bił mi brawo, że tak trafiłam w nasze
kubki smakowe czymś, co zapowiadało się bardzo niepozornie. Już postanowiliśmy, że latem ugotujemy jej dużo więcej ze świeżymi
pomidorami i zawekujemy :)

Dzięki Srirachy zupa jest lekko pikantna, co dodaje jej charakteru. Tak samo jak
ocet. Do tego jest zdrowy.
Soczewica, której właściwie nie czuć, też, a poza tym bardzo syci. I pamiętajcie, że jeśli chcecie zachować wszystkie zdrowotne właściwości miso, dodajcie je na końcu i nie gotujcie.

składniki na 6-8 porcji:- 1 łyżka
oleju rzepakowego- 1 mała
cebula- 1 duży ząbek
czosnku- 2 łyżki
octu jabłkowego + po łyżeczce do podania- 1 czubata łyżeczka suszonej
bazylii- 1
liść laurowy- 1½l
bulionu drobiowego- 2 puszki
pomidorów (po 400g)- ok. 1kg
białej kapusty (już bez głąba, wierzchnich liści itd.)- 1 łyżka
ostrego sosu Sriracha- ¾ szklanki suchej
zielonej soczewicy- 2
kiełbaski śląskie (u mnie z
szynki, razem ok. 220g)- 1 saszetka miso instant(12ml)W dużym garnku rozgrzać
olej,
cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
liść laurowy i
bazylię. Po ok. 2 minutach wlać 2 łyżki
octu.
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać
pomidorami z puszki i
bulionem. Doprawić Srirachą. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 0,5h. W tym czasie zalać
soczewicę wrzątkiem i odstawić. Po tych 30 minutach odsączyć i dodać
soczewicę, gotować kolejne 0,5h. W międzyczasie pokroić w kostkę
kiełbasę i dodać do zupy. Na koniec doprawić
solą i ewentualnie
pieprzem. Zgasić płomień i wmieszać miso.Podawać zupę z dodatkową łyżeczką
octu jabłkowego i ewentualnie z
chlebem.

Interesuje Cię wersja wegetariańska lub nawet wegańska ? Nic prostszego! Wystarczy, że użyjesz
bulionu warzywnego i nie dodasz
kiełbasy.źródło: Eating Bird Foodponiedziałek, 02 marca 2015, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze