ßßß
A little look into the past.A little step on the side.A little bit of nothing.Mój kot ma w końcu ślicznie uszytą obrożę. Przystojny z ciebie 'klusek' Bechemocie, przystojny... Ale nie sraj mi już pod kołdrę :<ESENCJONALNY BULION Z PIECZONYCH WARZYW z pierożkami z cieciorką

składniki:bulion:
marchew (1 duża – ok. 140g)seler 80gkapusta 50gpietruszka 50g1/3 pora1/2 ckazerwonej cebuli1/2 żółtej cebuliczosnek 2 duże ząbki2 liście lauroweziele angielskie 2 ziarenkasos sojowylubczyk 1/2 łyżeczkimajeranek 1 łyżeczkakmin rzymski mielony 1/2 łyżeczkipapryka słodka 1/2 łyżeczkitymianek 1/2 łyżeczkicynamon 1/3 łyżeczki
wino białe półwytrawne 100mlwoda 1,5lpierożki z cieciorką:mąka pszenna 100gciepła woda 100-120mlnieco solicieciorka 150gkapusta biała 70gjedna mała cebulaczosnek 2 ząbkinatka pietruszkikmin rzymskichilli
sól, pieprzwykonanie:Pierożki.Mąkę wymieszaj z solą i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem. Cieciorkę (namoczoną uprzednio przez noc) zblenduj drobno.Cebulę posiekaj i przesmaż. Następnie dodaj rozdrobnioną cieciorkę. Smaż dalej podlewając olejem lub wodą, aż zacznie zlepiać się na masę. Dodaj drobno siekaną kapustę i miażdżony czosnek oraz przyprawy. Smaż dalej, aż kapusta zwiędnie. Na koniec wymieszaj z siekaną pietruszką. Z farszu i ciasta zlep pierożki tak, jak lubisz. Gotuj krótko w osolonej wodzie.
Bulion.Marchew, seler, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę pokrój na średniej wielkości kawałki. Wymieszaj z przyprawami i oliwą oraz imbirem. Wyłóż na papier do pieczenia i zrumień w 200 stopniach. Przełóż do garnka, podlej wodą i zagotuj. Dodaj kapustę, por i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem - im dłużej, tym lepiej.Bulion podgrzewaj razem z pierożkami i dekoruj natką pietruszki. Ja posypałam tez talerz domowymi chipsami warzywnymi.
I pamiętaj... jedzmy ładnie!