ßßß
Składniki:2-4 placki tortilli250 g polędwiczek z kurczaka5 pieczarek (ja dałem brązowe)1/2 papryki w dowolnym kolorze100 g aromatycznego sera zółtego (startego na tarce)spora garść rukolipo 1 konserwowej papryce pepperoni na placek5 cm kawałek papryczki chilli1/2 puszki czerwonej fasolikilka łyżek kukurydzy konserwowej2 ząbki czosnku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka nasion kminu rzymskiegosól, pieprz - do smakuoliwa do smażeniaPorcja farszu wystarczy na 2-4 placki tortilli - w zależności od wielkości placka. Ja miałem spore 30 cm placki, wiec rozdzieliłem farsz na pół. Wyszły pękate, ogromne chimichangi; połowa takiej to dla mnie już syty posiłek.Najpierw trzeba usmażyć polędwiczki. Ja to zrobiłem na patelni grillowej, ale nie ma to większego znaczenia. Dopiero po usmażeniu doprawić je solą i pieprzem, a następnie zawinąć wszystkie razem w folię aluminiową.Pieczarki obrać lub oczyścić papierowym ręcznikiem. Białe zawsze obieram, ale brązowe czyszczę - ich skórka ma fajny aromat. Pokroić je w grube plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chilli posiekać. W moździerzu rozgnieść kmin, kolendrę, czosnek i oregano.Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki, paprykę, chilli, kukurydzę. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki zmienią kolor. Dodać zawartość moździerza i wymieszać. Polędwiczki wyciągnąć z folii, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię do warzyw. Chwilkę podsmażyć razem, żeby smaki się wymieszały.Bierzemy się za zwijanie chimichangi. Wszystkie składniki podzielić na ilość placków. Ja przed ładowaniem farszu podgrzewam tortillę przez 20 sekund w mikrofali. Łatwiej się ją zwija i nie pęka na zgięciach.Na plackach rozsmarować rozgniecione widelcem na miazgę fasolki (można użyć moździerza). Posypać serem, dodać trochę rukoli, na to mięsno-warzywny farsz, znów trochę sera i cała papryczka konserwowa. Założyć lewy i prawy bok placka do środka, a następnie zwinąć tortillę tak, aby cały farsz pozostał w środku placka :-)Zawijasa smażyć z obu stron na patelni z oliwią (jak jest gruba, jak ta moja, to boki też obsmażam). Smażenie zacząć od strony z łączeniem, dzięki czemu placek nie rozwinie się. W oryginale smaży się ją na głębokim tłuszczu, więc jeśli ktoś ma ochotę spróbować to nie widzę przeszkód.Wcinać z ulubionymi sosami: salsą, guacamole czy po prostu jogurtem. Ja podałem ją z jogurtem wymieszanym z natką kolendry oraz salsą, na którą przepis zamieszczam poniżej.
A może macie ochotę na burrito z kurczakiem, cukinią i papryką?Salsa z cukinii :3/4 szklanki sosu pomidorowego1 łyżka koncentratu pomidorowego1 mała cukinia1 ząbek czosnku1 papryka czerwona5 cm kawałek papryczki chilli1 mała cebula1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka natki kolendry1 łyżka sosu Worcestershire1 łyżka soku z cytrynykilka kropel Tabascoszczypta soli, szczypta cukru - do smakuoliwa do smażeniaZaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 stopni (grzałka górna plus opiekanie).Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Cukinię przeciąć wzdłuż, pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Smażyć na średnim ogniu. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), drobno posiekana papryczkę chilli (też bez pestek), chwilę podsmażyć i zalać sosem pomidorowym. Dusić pod przykryciem przez 20-30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlewać odrobiną wody.Czas upiec czerwoną paprykę. Przekroić ją wzdłuż na 4 części, oczyścić z nasion i białych błonek. Ułożyć skórką do góry na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, blisko górnych grzałek, na 20-25 minut. Piec, aż skórka będzie prawie czarna. Wyciągnąć paprykę z pieca i umieścić ostrożnie w zamykanym pojemniczku - do ostygnięcia (z zimnej papryki lepiej odchodzi skórka). Z wystudzonej papryki ściągnąć skórkę i pokroić ją w drobną kostkę.Wracamy do patelni. Po uduszeniu warzyw do miękkości dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i cukrem jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli sos jest za rzadki odparujmy go na większym ogniu, bez przykrycia. Sos przekładamy do miseczki, wymieszamy z pieczoną papryką. Studzimy.