Wykonanie
To ostatni przedurlopowy wpis, który czekał na swoją kolej i się doczekał. Wkrótce zamieszczę kilka przepisów na dania związane z regionem, który odwiedziłem chwilkę temu w ramach urlopowego "styrania się" :-)Dziś proponuję jednogarnkową potrawkę z
kurczaka i warzyw, pachnącą
ziołami i wędzoną
papryką. Ja wykonałem ją z
udek kurczaka, ale oczywiście pierś czy
polędwiczki nadadzą się doskonale. Kurczakowi towarzyszą różnokolorowe
papryki - żeby było ładnie i kolorowo oraz
cukinia - bo była w lodówce ;-)Co do
ziół dajcie jakie chcecie, jakie lubicie. Jeśli wolicie śródziemnomorskie smaki to dobre będą
bazylia,
oregano, a może również
zioła prowansalskie i
rozmaryn. Bardzo silny aromat da bałkańska czubrica lub
tymianek, a swojskie smaki
majeranek i cząber.

Składniki (2 porcje):4 filety z
udek kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku1 puszka
pomidorów1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki1/2
zielonej papryki1/2 małej
cukinii200 ml
bulionu drobiowego1
liść laurowyszczypta cząbru, suszonegoszczypta
estragonu, suszonegoszczypta
czosnku niedźwiedziego, suszonego1 łyżeczka wędzonej
papryki, słodkiej1 łyżeczka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
sól,
pieprz - do smaku
oliwa do smażenia
Cebulę pokroić w ósemki,
paprykę,
cukinię i
kurczaka w spore kawałki.W rondlu rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać kawałki
kurczaka i smażyć aż
mięso "zbieleje". Dołożyć
paprykę i
cukinię, smażyć wszystko razem przez 5 minut. Dodać rozgnieciony
czosnek, wędzoną
paprykę i przesmażyć wszystko przez minutkę.Następnie wlać puszkę
pomidorów i 100 ml
bulionu, dodać
liść laurowy i
zioła. Wszystko dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa i
kurczak będą ugotowane. W razie potrzeby podlać pozostałym
bulionem.Pod koniec gotowania wymieszać
mąkę z odrobiną
wody i zagęścić sos. Gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać z kleksem
śmietany lub
jogurtu. Dla towarzystwa
ryż, puree ziemniaczane lub świeże
pieczywo. Ja z lenistwa podpiekłem na suchej patelni tortille pszenne i pokroiłem je w trójkąty. Miła i pyszna odmiana :-)Smacznego :-)