Wykonanie
Uwielbiam indyjskie smaki i zapachy dlatego na moim blogu znaleźć możecie sporo potraw kuchni indyjskiej. Początkowo przerażała mnie lista składników, w szczególności przypraw. Często bywa ich po prostu niesamowicie dużo, no i nie kupi się ich w osiedlowym sklepiku. Na szczęście kuchnię indyjską cechuje spora powtarzalność składników i gdy raz zainwestuje się w
przyprawy, które wcale drogie nie są, to wiele dań stoi przed nami otworem. Skoro tu znaleźliście się to znaczy, że korzystacie z internetu, więc zakup przypraw w internetowych sklepach nie będzie dla Was uciążliwy.Naprawdę warto trochę czasu poświecić tej kuchni jeśli lubicie aromatyczne, pachnące i wizualnie atrakcyjne kompozycje. Niby najzwyklejsze
curry to COŚ w sosie, ale danie wygląda często o wiele ponętniej od naszego gulaszu, niczego temu ostatniemu nie ujmując.Dzisiejsze
curry to propozycja wegetariańska, oczywiście nie tylko dla wegetarian. Sam, mimo że jestem mięsożercą lubię zjeść coś warzywnego, bo warzywne znaczy szybkie. Warzywa smażą się, pieką i duszą zdecydowanie szybciej od
mięsa stąd przed nimi nie uciekam. Nic nie stoi na przeszkodzie oczywiście, aby dołożyć do warzywnego
curry akcent
mięsny, jakiegoś
kurczaka na przykład. W tym przypadku wcale nie wydłuży to procesu gotowania, a może zaspokoi czyjeś oczekiwania.Nie przedłużam więc i zapraszam na warzywne
curry, a jeśli Wam zasmakuje to spróbujcie również innych dań kuchni indyjskiej, które znajdziecie u mnie na blogu. Skoro dziś
mowa o warzywach to szczególnie polecę:

Składniki (6 porcji):1 średni
bakłażan (300 g)½ małego
kalafiora (300 g)200 g małych
pieczarek2
bataty (500 g)150 g mrożonego
groszku2
cebule, pokrojone w półplasterki4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka świeżego
imbiru, drobno posiekanego1-2
papryczki chili, pokrojone w półplasterki1 łyżka
przyprawy garam masala1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka
cukru15 suszonych liści
curry½ puszki
mleka kokosowego (200 g)1 szklanka
bulionu warzywnego1 puszka
pomidorów, krojonych
olej – do smażeniaposiekana
natka kolendry lub
pietruszki – do podania
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
Bakłażan umyć,
bataty obrać - oba pokroić w 2 cm kostkę.
Kalafior podzielić na drobne różyczki i opłukać,
grzyby oczyścić (jeśli są większe przekroić na pół).Na połowie tłuszczu podsmażyć przez 5 minut
bakłażana i
pieczarki. Po usmażeniu odstawić na bok.Na drugiej połowie tłuszczu podsmażyć na małym ogniu
cebulę,
czosnek i
imbir.
Cebula powinna zmięknąć, ale nie zbrązowieć. Dodać
przyprawy:
kmin,
garam masala,
kurkumę i listki
curry, mieszając smażyć przez minutę, aż uwolnią aromaty. Dodać
kalafior,
bataty,
paprykę chili oraz usmażonego
bakłażana z
grzybami, wszystko dobrze podgrzać i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać
bulion,
pomidory,
mleko kokosowe i
cukier. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem kwadrans. Wszystkie warzywa powinny być przykryte płynem.Po upływie 15 minut dodać
groszek i dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok.5-10 minut). Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać posypane
natką kolendry lub jeśli za nią nie przepadacie
pietruszki. Można jeść bez dodatków albo z odrobiną
ryżu.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries