ßßß
Składniki (6 porcji):1 średni bakłażan (300 g)½ małego kalafiora (300 g)200 g małych pieczarek2 bataty (500 g)150 g mrożonego groszku2 cebule, pokrojone w półplasterki4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego1-2 papryczki chili, pokrojone w półplasterki1 łyżka przyprawy garam masala1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka kurkumy1 łyżka cukru15 suszonych liści curry½ puszki mleka kokosowego (200 g)1 szklanka bulionu warzywnego1 puszka pomidorów, krojonycholej – do smażeniaposiekana natka kolendry lub pietruszki – do podaniasól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Bakłażan umyć, bataty obrać - oba pokroić w 2 cm kostkę. Kalafior podzielić na drobne różyczki i opłukać, grzyby oczyścić (jeśli są większe przekroić na pół).Na połowie tłuszczu podsmażyć przez 5 minut bakłażana i pieczarki. Po usmażeniu odstawić na bok.Na drugiej połowie tłuszczu podsmażyć na małym ogniu cebulę, czosnek i imbir. Cebula powinna zmięknąć, ale nie zbrązowieć. Dodać przyprawy: kmin, garam masala, kurkumę i listki curry, mieszając smażyć przez minutę, aż uwolnią aromaty. Dodać kalafior, bataty, paprykę chili oraz usmażonego bakłażana z grzybami, wszystko dobrze podgrzać i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać bulion, pomidory, mleko kokosowe i cukier. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem kwadrans. Wszystkie warzywa powinny być przykryte płynem.Po upływie 15 minut dodać groszek i dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok.5-10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką kolendry lub jeśli za nią nie przepadacie pietruszki. Można jeść bez dodatków albo z odrobiną ryżu.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries