ßßß Cookit - przepis na Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniaczkami

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

Maj kojarzy mi się przede wszystkim ze szparagami. Nic na to nie poradzę, że gdy zbliża się długi, majowy weekend zaczynam wypatrywać tych pysznych warzyw. W tym roku ze względu na spore opóźnienie wiosny sezon szparagowy w Polsce również nieco się opóźnił, ale nic straconego, w połowie maja mamy okazję nadrobić zaległości :-)
Dziś w ramach wspólnego gotowania proponuję szparagi zapiekane z ziemniakami i cukinią. Całości dopełnia delikatny, lekki beszamel zupełnie inny od znanego Wam z lasagne. Daje aromat i delikatność potrawy oraz pyszny serowy smak. Oczywiście jeśli chcecie nie żałujcie mąki i zagęśćcie sos. Mnie wydaje się to zbędne i dla mnie największą wartością tego beszamelu jest fakt, iż zapiekanka jest leciutka jak piórko :-)
Potrawa jest efektem wspólnego przygotowania pyszności z innymi blogerami. Za zadanie postawiliśmy sobie potrawy zawierające trzy składniki: szparagi, jajko i ser . Te trzy składniki można dowolnie połączyć, ale mają tą zaletę, że pasują do siebie idealnie.
Dziś wspólnie ze mną smakowite trio przygotowali:
Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/
Wiera http://terazjedzmnie. blogspot.co.uk/
Dobromila http://dobrosmaki. blogspot.co.uk/
Siaska http://siaskowe- gotowanie.blogspot.co.uk/
Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.co.uk/
Martynoosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.co.uk/
MalgosiaZ http://smakialzacji. blogspot.co.uk/
Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/
Siankoo http:// everydayflavours.blogspot.com/
Wojciech http://gotujzwojciechem. blogspot.com
Składniki (2-3 porcje):
5 średnich młodych ziemniaków
4 białe szparagi
4 zielone szparagi
1 cukinia
3-4 plastry szynki prosciutto
30 g masła
1-2 łyżki mąki
1 szklanka wody, w której gotowane były szparagi
1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej crème fraîche)
sok z jednej małej cytryny
1/2 szklanki parmezanu
1/2 szklanki sera cheddar
2 jajka (tylko żółtka)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, cukier - do smaku
Obrać i ugotować ziemniaki, nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu natychmiast przelać kilka razy zimną wodą i pokroić w 5 mm plastry. Zagotować wodę na szparagi, dodać po łyżeczce soli i cukru. Ugotować szparagi al dente, zielone gotują się nieco szybciej. Ugotowane wyciągnąć z wody i zahartować pod zimną wodą, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
Pokroić cukinie w 5 mm plastry i obsmażyć na patelni doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Pora na sos. Rozpuścić masło i dodać mąkę. Ciągle mieszając zrobić zasmażkę o jasno brązowym kolorze. Wlać wodę ze szparagów i śmietanę, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą. Gdy sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać parmezan. Dobrze wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki naprzemiennie z cukinią - jak dachówkę. Na to położyć szynkę oraz szparagi.
Kończymy sos, dodając natkę pietruszki oraz żółtka oddzielone od białek. Dobrze zamieszać.
Całość polać sosem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem czasu posypać cheddarem. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem.
Smacznego :-)
Jeśli chcecie przygotować coś pysznego ze szparagów to polecam:
Sos Bozner idealny do szparagów - Bozner Sauce
Mus ze szparagów rodem z Südtirol
Sałatka z rukoli, szparagów i truskawek
Szparagi z makaronem w pomarańczowym sosie
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/05/szparagi-zapiekane-z-cukinia-i.html