Wykonanie
Maj kojarzy mi się przede wszystkim ze
szparagami. Nic na to nie poradzę, że gdy zbliża się długi, majowy weekend zaczynam wypatrywać tych pysznych warzyw. W tym roku ze względu na spore opóźnienie wiosny sezon
szparagowy w Polsce również nieco się opóźnił, ale nic straconego, w połowie maja mamy okazję nadrobić zaległości :-)Dziś w ramach wspólnego gotowania proponuję
szparagi zapiekane z
ziemniakami i
cukinią. Całości dopełnia delikatny, lekki beszamel zupełnie inny od znanego Wam z lasagne.
Daje aromat i delikatność potrawy oraz pyszny
serowy smak. Oczywiście jeśli chcecie nie żałujcie
mąki i zagęśćcie sos. Mnie wydaje się to zbędne i dla mnie największą wartością tego beszamelu jest fakt, iż zapiekanka jest leciutka jak piórko :-)Potrawa jest efektem wspólnego przygotowania pyszności z innymi blogerami. Za zadanie postawiliśmy sobie potrawy zawierające trzy składniki:
szparagi,
jajko i
ser . Te trzy składniki można dowolnie połączyć, ale mają tą zaletę, że pasują do siebie idealnie.Dziś wspólnie ze mną smakowite
trio przygotowali:
Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/Wiera http://terazjedzmnie. blogspot.co.uk/Dobromila http://dobrosmaki. blogspot.co.uk/Siaska http://siaskowe- gotowanie.blogspot.co.uk/Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.co.uk/Martynoosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.co.uk/MalgosiaZ http://smakialzacji. blogspot.co.uk/Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/Siankoo http:// everydayflavours.blogspot.com/Wojciech http://gotujzwojciechem. blogspot.com

Składniki (2-3 porcje):5 średnich
młodych ziemniaków4 białe
szparagi4
zielone szparagi1
cukinia3-4 plastry
szynki prosciutto30 g
masła1-2 łyżki
mąki1 szklanka
wody, w której gotowane były
szparagi1/2 szklanki gęstej
śmietany (najlepiej crème fraîche)sok z jednej małej
cytryny1/2 szklanki
parmezanu1/2 szklanki
sera cheddar2
jajka (tylko
żółtka)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkigałka muszkatołowasól,
pieprz,
cukier - do smakuObrać i ugotować
ziemniaki, nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu natychmiast przelać kilka
razy zimną
wodą i pokroić w 5 mm plastry. Zagotować
wodę na
szparagi, dodać po łyżeczce
soli i
cukru. Ugotować
szparagi al dente, zielone gotują się nieco szybciej. Ugotowane wyciągnąć z
wody i zahartować pod zimną
wodą, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.Pokroić
cukinie w 5 mm plastry i obsmażyć na patelni doprawiając odrobiną
soli i
pieprzu.
Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Pora na sos. Rozpuścić
masło i dodać
mąkę. Ciągle mieszając zrobić zasmażkę o jasno brązowym kolorze. Wlać
wodę ze
szparagów i
śmietanę, zagotować. Przyprawić
sokiem z cytryny,
gałką muszkatołową,
cukrem,
pieprzem i
solą. Gdy sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać
parmezan. Dobrze wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
ziemniaki naprzemiennie z
cukinią - jak dachówkę. Na to położyć
szynkę oraz
szparagi.Kończymy sos, dodając
natkę pietruszki oraz
żółtka oddzielone od
białek. Dobrze zamieszać.Całość polać sosem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem czasu posypać
cheddarem. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem.Smacznego :-)Jeśli chcecie przygotować coś pysznego ze
szparagów to polecam:Sos Bozner idealny do
szparagów - Bozner SauceMus ze
szparagów rodem z Südtirol
Sałatka z
rukoli,
szparagów i
truskawekSzparagi z
makaronem w
pomarańczowym sosie