ßßß Cookit - przepis na Berliner Kartoffelsuppe - kremowa berlińska kartoflanka

Berliner Kartoffelsuppe - kremowa berlińska kartoflanka

nazwa

Wykonanie

Ziemniak... Jak myślę o ziemniaku to od razu do głowy przychodzi mi Berlin (tylko Currywurst kojarzy mi się bardziej z tym miastem). Miasto, w którym można zjeść śniadanie, obiad i kolację z ziemniaków; jakiś deser też się znajdzie. Nigdzie indziej nie spotkałem restauracji i barów, w których można zjeść 101 potraw z ziemniaka, a nie z ziemniaków jest tylko cola i piwo. No i chyba schabowy oraz golonka też nie jest z ziemniaków, ale pewności nie mam :-) (zresztą golonka jest tylko w środę...)
Dzień można zacząć choćby sałatką ziemniaczaną (jedną z setek wariacji Kartoffelsalat), a obiadek na przykład od zupy ziemniaczanej (Kartoffelsuppe - oczywiście na dziesiątki sposobów). Chcemy jeszcze?? No to jakieś "drugie" by się przydało. Co powiecie na placki ziemniaczane Kartoffelpuffer , ziemniaki z patelni Bratkartoffeln albo z patelnią Kartoffelpfanne ? Nie?? No to może jakaś zapiekanka Kartoffelauflauf albo pieczony ziemniak Kartoffel aus dem Ofen. Też nie?? No to chyba nie jesteście głodni i chcecie deser. Wiedziałem :-). No to w takim razie placuszek z musem jabłkowym i cynamonem Kartoffelpuffer mit Apfelmus und Zimt ?
A to tylko mała częśc menu jednej kartoflanej restauracji...
Dziś kuchnia serwuje zupkę-krem z ziemniaków po berlińsku, czyli Berliner Kartoffelsuppe.
Składniki (4 porcje):
800 g obranych mącznych ziemniaków
mała marchewka
mała pietruszka
kawałek selera i pora
1 cebula
1,5 l bulionu mięsnego
120 g śmietanki 30%
100 g boczku surowego, wędzonego
4 kromki jasnego, pozbawionego skórki, podsuszonego pieczywa - na grzanki
3 łyżki masła do smażenia
1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz - do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić do niego pokrojone w drobna kostkę cebulę, marchew, pietruszkę, selera i pora. Krótko poddusić, aż cebula się zeszkli. Dodać ziemniaki, poddusić 3 minuty razem, a następnie zalać litrem bulionu. Doprawić majerankiem, pieprzem i szczyptą soli. Dusić 20 minut.
Zestawić garnek z palnika, powoli, mieszając wlać śmietanę i zmiksować zupę na krem za pomocą "żyrafy", blendera lub malaksera. Miksując dolać pozostałą część bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli nadal będzie zbyt gęsta dolać odrobinkę wody.
Po przygotowaniu zupy czas na grzanki. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną, dużą patelnię (jeśli nie jest mocno tłusty przyda się odrobina masła lub oliwy). Gdy puści tłuszcz, ale zanim zdąży się zrumienić, dodać na patelnię pieczywo pokrojone w kostki i smażyć razem z boczkiem do ładnego zrumienienia.
Krem podawać z przygotowanymi grzankami. Z wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :-)
PS. Mam nadzieję, ze żaden Berlińczyk nie poczuł się urażony. Po pierwsze uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a po drugie podobnie jak John F. Kennedy, " Ich bin ein Berliner " ;-)
Wielbicielom kremowych zup polecam również:
Zupa marchewkowa z miodem i imbirem
Krem z cukinii
Krem z czosnku niedźwiedziego
Krem z fenkuła, czyli kopru włoskiego
Marchewkowy krem z imbirem
Pomidorowy krem z gorgonzolą
Kalafiorowy krem z brokułami
Krem z dyni
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/01/berliner-kartoffelsuppe-kremowa.html