ßßß
Składniki:200 g czosnku niedźwiedziego5 średnich ziemniaków1 cebula1,2 litra bulionu warzywnego2 łyżki masłasól, pieprz do smakuśmietana kremówka - do podaniaCebulę posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Kilka liści czosnku niedźwiedziego odłożyć na bok, a resztę pokroić w paski.W garnku, na rozgrzanym maśle, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, ziemniaki i chwilkę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie - ok. 15 minut. Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę żyrafą lub malakserem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Pozostawione wcześniej świeże liście czosnku drobno posiekać, dodać do zupy i ponownie zagotować. Podawać w miseczce z łyżką kremówki.Smacznego :-)Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z miodem i imbiremKrem z cukiniiKrem z fenkuła, czyli kopru włoskiegoMarchewkowy krem z imbiremPomidorowy krem z gorgonzoląKalafiorowy krem z brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni