Wykonanie
Kolejna odsłona
czosnkowego tygodnia. Dziś kremowa, bardzo aromatyczna i sycąca zupa, czyli krem z
czosnku niedźwiedziego :-)
Składniki:200 g
czosnku niedźwiedziego5 średnich
ziemniaków1
cebula1,2 litra
bulionu warzywnego2 łyżki
masłasól,
pieprz do smaku
śmietana kremówka - do podania
Cebulę posiekać,
ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Kilka liści
czosnku niedźwiedziego odłożyć na bok, a resztę pokroić w paski.W garnku, na rozgrzanym
maśle, zeszklić
cebulę. Dodać
czosnek,
ziemniaki i chwilkę podsmażyć. Zalać
bulionem i gotować na średnim ogniu aż
ziemniaki będą miękkie - ok. 15 minut. Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę żyrafą lub malakserem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Pozostawione wcześniej świeże liście
czosnku drobno posiekać, dodać do zupy i ponownie zagotować. Podawać w miseczce z łyżką kremówki.Smacznego :-)Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z
miodem i
imbiremKrem z
cukiniiKrem z fenkuła, czyli
kopru włoskiego
Marchewkowy krem z
imbiremPomidorowy krem z gorgonzolą
Kalafiorowy krem z
brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni