Dziś zapraszam na pyszną, aromatyczną i delikatnie kremową zupę - krem z cukinii. Tyle przymiotników, że koniecznie musicie spróbować ;-)Podałem ją z szybkim chlebem bez drożdży, na który przepis wczoraj pojawił się na blogu.Składniki:2 małe cukinie (ok. 400 g)3 ziemniaki (ok. 200 g)2 łyżki masła500 ml bulionu warzywnego1 cebulasól, pieprz - do smakujogurt naturalny i ulubione świeże zioła - do podaniaCukinię, cebulę i ziemniaki pokroić w średniej wielkości kawałki; jeśli cukinia jest starsza pozbawić ją nasion. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i cukinię, smażyć kilka minut ciągle mieszając. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować w malakserze lub blenderze i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kleksem jogurtu i świeżymi ziołami (u mnie bazylia). Dla towarzystwa dobrze podać świeże pieczywo.Smacznego :-)Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z miodem i imbiremKrem z czosnku niedźwiedziegoKrem z fenkuła, czyli kopru włoskiegoMarchewkowy krem z imbiremPomidorowy krem z gorgonzoląKalafiorowy krem z brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni