Wykonanie
Dziś leciutko ale z łakomstwem :) warzywne burgery skłoniła mnie zrobić swoim wpisem
Marta z Jadłonomii, która właśnie ostatnio dodała fajny przepis na kotleciki z
kalafiora klik .Moje co prawda nie zawierają ani grama
kalafiora ale po wypatrzeniu przepisy u Marty postanowiłam zdziałać z warzywami, które zakupiłam ostatnio na rynku. Ciasto na
chleb garuje, co prawda niewiele się podniosło po dwóch godzinach więc trzymam je w torbie i marzę, że niebawem się nade mną zlituje!A teraz zapraszam na warzywne, kolorowe kotleciki.

Przepis własnySkładniki:1 średni
patison1 średnia
cukinia1
czerwona papryka1
żółta papryczka chili1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku100g
kaszy jaglanej1
jajko50g żółtego
startego seratrochę
bułki tartej do masy + do obtoczenia kotlecików1 pęczek
natki pietruszkisól,
pieprzDodatki:
bułka hamburgerowa, sos ajvar, plaster
sera żółtego i
pomidorPrzygotowanie:Wszystkie warzywa starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam odrobiną
soli i odstawiłam by puściły sok. Następnie przełożyłam do sita i mocno wydusiłam z powstałego soku.
Kaszę jaglaną ugotowałam w 1 1/2 szklanki
wody z dodatkiem
soli do czasu aż nie wchłonęła całej
wody, przestudziłam i dodałam do warzywnego farszu wraz z jednym
jajkiem,
pietruszką drobno posiekaną i
serem żółtym. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam do smaku. Jeśli masa jest dość luźna należy dodać po trochu
bułki tartej by kotleciki się nie rozpadły ale jeśli będzie dobrze odciśnięty farsz warzywny to nie potrzeba
bułki do środka. Rozgrzewamy
olej na patelni, przygotowujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy w
bułce i smażymy na złoto. Trzeba je dość dobrze zezłocić by przewrócić na drugą stronę więc się nie śpieszcie!Podałam je z chrupiącą bułeczką zapieczoną w tosterze z dodatkiem mojego ulubionego sosu
paprykowegoSmacznego :)