ßßß Cookit - przepis na Warzywne burgery z kaszą jaglaną i patisonem

Warzywne burgery z kaszą jaglaną i patisonem

nazwa

Wykonanie

Dziś leciutko ale z łakomstwem :) warzywne burgery skłoniła mnie zrobić swoim wpisem Marta z Jadłonomii, która właśnie ostatnio dodała fajny przepis na kotleciki z kalafiora klik .
Moje co prawda nie zawierają ani grama kalafiora ale po wypatrzeniu przepisy u Marty postanowiłam zdziałać z warzywami, które zakupiłam ostatnio na rynku. Ciasto na chleb garuje, co prawda niewiele się podniosło po dwóch godzinach więc trzymam je w torbie i marzę, że niebawem się nade mną zlituje!
A teraz zapraszam na warzywne, kolorowe kotleciki.
Przepis własny
Składniki:
1 średni patison
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryczka chili
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100g kaszy jaglanej
1 jajko
50g żółtego startego sera
trochę bułki tartej do masy + do obtoczenia kotlecików
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Dodatki: bułka hamburgerowa, sos ajvar, plaster sera żółtego i pomidor
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam odrobiną soli i odstawiłam by puściły sok. Następnie przełożyłam do sita i mocno wydusiłam z powstałego soku. Kaszę jaglaną ugotowałam w 1 1/2 szklanki wody z dodatkiem soli do czasu aż nie wchłonęła całej wody, przestudziłam i dodałam do warzywnego farszu wraz z jednym jajkiem, pietruszką drobno posiekaną i serem żółtym. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam do smaku. Jeśli masa jest dość luźna należy dodać po trochu bułki tartej by kotleciki się nie rozpadły ale jeśli będzie dobrze odciśnięty farsz warzywny to nie potrzeba bułki do środka. Rozgrzewamy olej na patelni, przygotowujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na złoto. Trzeba je dość dobrze zezłocić by przewrócić na drugą stronę więc się nie śpieszcie!
Podałam je z chrupiącą bułeczką zapieczoną w tosterze z dodatkiem mojego ulubionego sosu paprykowego
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/08/warzywne-burgery-z-kasza-jaglana-i.html