Wykonanie
Roladki są tak pyszne, że warto od razu zrobić podwójną porcję :) Wystarczy pominąć
szynkę, by powstała wspaniała, wegetariańska wersja.
Cukinia pozostaje jędrna i chrupiąca, a dodatkowo jeszcze jest smażona w panierce. Polecam jako wspaniałą kolację lub niewielki obiad.
Składniki na 6 roladek :2 średnie
cukinieok. 50 g.
żółtego sera6 plastrów
szynki2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 średnia
czerwona cebula1
jajkobułka tartaolej do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cukinie kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm, ( używam tylko wewnętrznych plastrów) po czym blanszuję je we wrzątku 3-4 minuty, aż zmiękną. Na wystudzone plastry
cukinii układam po kilka piórek
cebuli, po kawałku
sera i
szynki i po dużej szczypcie
natki pietruszki, jak na zdjęciu. Zwijam je ostrożnie i po 2 nadziewam na patyczki do szaszłyków ( by stykały się miejscem zakończenia zawijania). Moczę je z każdej strony z rozbełtanym
jajku i panieruję w
bułce, po czym z każdej strony smażę po kilka minut , by się zrumieniły. Podaję na gorąco.Przepis autorski.