ßßß Cookit - przepis na Burgery z kaszy jaglanej

Burgery z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu stałam się fanką burgerów wegetariańskich. Miałam okazję próbować już takie z kaszy jęczmiennej, ciecierzycy, soczewicy czy czerwonej fasoli. Teraz przyszła kolej na burgery z kaszy jaglanej. Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Orientalne przyprawy podkreślają ich smak i nadają wspaniałego aromatu. Wiadomym jest, że burgery takie nie równają się w smaku nięsnym, ale też w niczym im nie ustępują. Są po prostu ciekawą odmianą. Dlatego też, jeśli jesteście znudzeni typowymi mięsnymi burgerami, zdecydowanie polecam prezentowaną przeze mnie wersję wegetariańską. Zachęcam również do eksperymentowania z dodatkami. Można zmienić rodzaj sera, sosu (np. na barbecue) lub sałaty (świetnie sprawdzi się roszponka).
Składniki na 4 sztuki:
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek mleka
po dużej szczypcie czosnku w proszku, curry, kminku, papryki w proszku i pieprzu ziołowego,
sól do smaku
ok. 1-2 łyżek mąki (taka ilość, żeby masa była zwarta i nierozsypująca się, ale miękka)
4 bułki
sos chili
rucola
ser (u mnie coś w rodzaju topionego w plastrach; doskonale sprawdzi się też ser wędzony)
czerwona cebula
pomidor
pikle w plasterkach
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Bułkę tartą zalać mlekiem w takiej ilości, żeby bułka była wilgotna, ale nie „płynna”. Odstawić do namięknięcia. Dodać kaszę, jajko, przyprawy i mąkę. Formować płaskie kotlety odpowiadające wielkością używanym przez nas bułkom. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Obie części bułek posmarować sosem chili, na spód położyć plaster sera, następnie kilka plasterków ogórka, rucolę, kotlet, plaster pomidora i kilka krążków cebuli. Przykryć drugą częścią bułki. Przed podaniem podgrzewam burgery przez kilka sekund w mikrofalówce. Polecam podać z frytkami lub sałatką.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2015/03/burgery-z-kaszy-jaglanej.html