Wykonanie

Od jakiegoś czasu stałam się fanką burgerów wegetariańskich. Miałam okazję próbować już takie z
kaszy jęczmiennej,
ciecierzycy,
soczewicy czy
czerwonej fasoli. Teraz przyszła kolej na burgery z
kaszy jaglanej. Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Orientalne
przyprawy podkreślają ich smak i nadają wspaniałego aromatu. Wiadomym jest, że burgery takie nie równają się w smaku nięsnym, ale też w niczym im nie ustępują. Są po prostu ciekawą odmianą. Dlatego też, jeśli jesteście znudzeni typowymi
mięsnymi burgerami, zdecydowanie polecam prezentowaną przeze mnie wersję wegetariańską. Zachęcam również do eksperymentowania z dodatkami. Można zmienić rodzaj
sera, sosu (np. na barbecue) lub
sałaty (świetnie sprawdzi się
roszponka).Składniki na 4 sztuki:½ szklanki suchej
kaszy jaglanej1
jajko2 łyżki
bułki tartejkilka łyżek
mlekapo dużej szczypcie
czosnku w proszku,
curry,
kminku,
papryki w proszku i
pieprzu ziołowego,
sól do smakuok. 1-2 łyżek
mąki (taka ilość, żeby masa była zwarta i nierozsypująca się, ale miękka)4
bułkisos
chilirucolaser (u mnie coś w rodzaju topionego w plastrach; doskonale sprawdzi się też
ser wędzony)
czerwona cebulapomidorpikle w plasterkach
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Bułkę tartą zalać
mlekiem w takiej ilości, żeby
bułka była wilgotna, ale nie „płynna”. Odstawić do namięknięcia. Dodać
kaszę,
jajko,
przyprawy i
mąkę. Formować płaskie kotlety odpowiadające wielkością używanym przez nas
bułkom. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Obie części
bułek posmarować sosem
chili, na spód położyć plaster
sera, następnie kilka plasterków
ogórka,
rucolę, kotlet, plaster
pomidora i kilka krążków
cebuli. Przykryć drugą częścią
bułki. Przed podaniem podgrzewam burgery przez kilka sekund w mikrofalówce. Polecam podać z frytkami lub
sałatką.Ewka