Wykonanie
            Dzisiejszym przepisem chcielibyśmy zachęcić Was do urozmaicania sobie jednego z najczęściej przygotowywanych śniadań świata jakim jest jajecznicaoraz jej rożnego rodzaju alternatywy opierające się na głównym składniku jakim są 
jajka.
Jajka oprócz tego że składają się z 
białka i 
żółtka, co sądzimy każdy z Was zdążył już zauważyć, składają się przede wszystkim z 
wody (ok 80%), tłuszczów, 
białka oraz węglowodanów.Oczywiście najcenniejszym składnikiem jest 
białko będące 
białkiem pełnowartościowym(tzn. zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu - także te egzogenne).
Jaja zawierają również niektóre witaminy takie jak A, D, E, K oraz B2 i B12.Ponadto 
jajka zaopatrują nasz organizm w wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas.
Żółtko to głównie tłuszcze, lecz zawiera też lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz pomaga nam panować nad stresem. Zawiera także luteinę która wykazuje korzystne działanie na wzrok.Pamiętajmy jednak że 
jaja powinniśmy spożywać co 2-3 dni, gdyż oprócz wyżej wymienionych wspaniałych składników zawierają też spore stężenie cholesterolu.Ale wracając do przepisu...Do przygotowania (dla 2 osób) tego posiłku potrzebujemy :4 
jaja1 
pomidor0,5 
paprykicebula czerwonaząbek 
czosnkupapryczka chillikmineknatka pietruszkisólpieprzoliwa (
masło)

Na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka kropel 
oliwy i smażymy 
cebulę pokrojoną w kostkę, w tym czasie obieramy 
pomidora ze skóry i kroimy w kosteczkę,tak samo postępujemy z 
papryką z której nie ściągamy jednak skóry,wszystko wrzucamy na patelnie i smażymy aż do miękkości dodając ząbek 
czosnku i 
papryczkę chilli,doprawiamy 
solą, 
pieprzem i szczyptą 
kminku.Gdy wszystko się podsmaży i będzie miękkie robimy 4 wolne place i zmniejszamy ogień na średni,następnie dajemy troszkę 
masła bądź 
oliwy na wolne miejsca i wbijamy 
jajka które oprószamy 
solą i 
pieprzem i przykrywamy pokrywą.Smażymy około 5 minut.Dla efektu na koniec posypujemy 
natką pietruszki.

Smacznego !