ßßß
Składniki:2 – 3 porcje4 duże jajka2 pomidory½ czerwonej papryki4 łyżki oliwyłyżka posiekanej natki pietruszki2 małe ząbki czosnku2 łyżki startego sera twardego typu parmezansólpieprz
Wykonanie:Połówkę papryki przekrawamy na pół i kroimy w małe paseczki. Podsmażamy na łyżce oliwy na małej patelni przez około 7-10 minut. Od czasu do czasu mieszamy soląc delikatnie pod koniec.W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pomidory kroimy w plasterki.Pozostałe 3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni (potrzebujemy takiej, którą możemy włożyć do piekarnika, albo po prostu odkręcić plastikową rączkę). Gdy oliwa będzie gorąca wylewamy masę jajeczną. Smażymy ją na raczej małym ogniu, tak długo aż brzeg frittaty się zarumieni. Następnie układamy na wierzchu plasterki pomidorów i paprykę.
Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowej półce. Pieczemy około 8-10 minut. Jajka powinny być całkowicie ścięte, a pomidory i papryka podgrzeją się.Gotową frittatę wykładamy na ogrzany talerz i kroimy jak pizzę :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!