Wykonanie
Najprostsze z możliwych spaghetti,które zawsze smakuje,a na dodatek przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu..... i zawsze się udaje.
Składniki:/na 2 osoby/1 puszka
pomidorów /ok.300 g w sezonie świeże/2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkuświeża
bazyliasól,
pieprz do smaku200 g
makaronu spaghetti2 łyżki
startego sera parmezanWykonanie:Nastawić
wodę na
makaron.Ugotować w/g przepisu na opakowaniu.W tym samym czasierozgrzać na patelni
oliwę,wrzucić
czosnek,chwilkę, podsmażyć.Można go pozostawić na patelni,ale można również usunąć,gdyż
oliwa zdążyła nabrać
czosnkowego aromatu.Dodać
pomidory z puszki i dusić przez chwilę do lekkiego odparowania płynu.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Gotowym sosem polać ugotowany
makaron,posypać świeżą
bazylią,
startym serem.Można również ugotowany
makaron wrzucić do gotowego sosu i całość lekko wymieszać.
Makaron uzyska w ten sposób wyrażniejszy smak
pomidorowego sosu.