ßßß
Najprostsze z możliwych spaghetti,które zawsze smakuje,a na dodatek przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu..... i zawsze się udaje.
Składniki:/na 2 osoby/1 puszka pomidorów /ok.300 g w sezonie świeże/2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkuświeża bazyliasól,pieprz do smaku200 g makaronu spaghetti2 łyżki startego sera parmezanWykonanie:Nastawić wodę na makaron.Ugotować w/g przepisu na opakowaniu.W tym samym czasierozgrzać na patelni oliwę,wrzucić czosnek,chwilkę, podsmażyć.Można go pozostawić na patelni,ale można również usunąć,gdyż oliwa zdążyła nabrać czosnkowego aromatu.Dodać pomidory z puszki i dusić przez chwilę do lekkiego odparowania płynu.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowym sosem polać ugotowany makaron,posypać świeżą bazylią,startym serem.Można również ugotowany makaron wrzucić do gotowego sosu i całość lekko wymieszać.Makaron uzyska w ten sposób wyrażniejszy smak pomidorowego sosu.