ßßß
Zobaczyłam niedawno w TV i musiałam koniecznie wypróbować. Genialne! Jak wszystkie tego rodzaju pasty. Bardzo prosty przepis na przyrządzenie sobie super smacznego obiadu w dniu, kiedy absolutnie nie ma się czasu na gotowanie. Co najlepsze, resztki można spokojnie odgrzać następnego dnia. I jaka miła odmiana po tradycyjnym bolognese…;)Co nam będzie potrzebne: (dość spore porcje dla 2 osób)- ok. pół paczki makaronu spaghetti (można zastąpić tagliatelle)- 3-4 ząbki czosnku- 8 dojrzałych pomidorków cherry- garść listków bazylii- 4 łyżki oliwy z oliwek- sól
Przygotowanie:do garnka wlewamy wodę na makaron, porządnie solimy, gotujemy w czasie gdy woda się grzeje myjemy pomidorki i kroimy każdy na połowęczosnek obieramy ze skórki i zgniatamy mocno płaską stroną noża, nie siekamyliście bazylii siekamy na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje dorzucamy zgnieciony czosnek, smażymy chwilę, aż lekko zbrązowieje (uwaga, żeby nie przesmażyć, bo zgorzknieje)do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidorki, lekko solimy, żeby pomidorki puściły sok, smażymy aż skórka zacznie się marszczyć na samym końcu dodajemy posiekaną bazylię i dosmażamy jeszcze kilka sekundmakaron gotujemy al dente (najlepiej skorzystać z przepisu na opakowaniu)kiedy makaron ma już odpowiednia twardość wyciągamy go z garnka (nie odcedzamy na sitku), najlepiej za pomocą specjalnej łyżki lub szczypiec i wrzucamy prosto na patelnię z pomidorami i czosnkiem, mieszamy chwilę, żeby wszystkie składniki się połączyłyprzekładamy na talerz, posypujemy lekko parmezanemSmacznego:)
KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments