ßßß
Polecam wszystkim! Przepis na podstawie książki, o której już wcześniej pisałam przy okazji pasty z z sosem Sunday Gravy- The Sopranos Familly Cookbokk. Nie tylko zresztą „eggs in purgotory” są godne polecenia – cała książka również. Zawiera ona oprócz dobrych przepisów dużo zdjęć i opisów odnoszących się do filmowych wydarzeń i postaci- tak więc może się podobać tym gotującym i tym niegotującym miłośnikom filmu.
Eggs in Purgatory:4 szt- jaja świeże,½ puszki- pomidory bez skóry w sosie,1 ząbek- czosnek,1 łyżka- oliwa z oliwek,150 g – parmezan,parę listków świeżej bazylii,szczypta oregano,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Mój przepis na jajka w pomidorach nie jest dosłownym odwzorowaniem przepisu Soprano. Wlać na patelnię łyżkę oliwy. Dodać drobno posiekany czosnek- ja w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu zostawiam czosnek i nie wyrzucam. Smażyć aż czosnek zrobi się lekko złoty- nie przypalić! Dodać posiekane pomidory z puszki i smażyć dalej aż sos z pomidorów nieco odparuje. Doprawić bazylią, oregano i posolić. Jajka wybijać po jednym do filiżanki i delikatnie wlewać na pomidory. Posypać z wierzchu startym parmezanem, popieprzyć i przykryć pokrywką. Po 3 minutach powinny być gotowe.- ścięte białko i płynne żółtko. Podawać gorące, najlepiej z posmarowaną masłem bułeczką.