Wykonanie
Chciałam napisać, że
jaja sadzone to moje ulubione danie z jaj…ale się zmitygowałam…lubię wszystkie potrawy z „jajem” w roli głównej…na twardo, na miękko, w koszulce i bez koszulki…na wesoło i na poważnie:)Te w stylu rodziny Soprano też bardzo przypadły mi do gustu- strzał w dziesiątkę!
Białko jajka przesiąknięte sosem z
pomidorów ma bardziej kremową konsystencję i moim zdaniem bardziej wykwintny smak…a
żółtko jak to
żółtko…lekko ścięte, lejące… rozkosz sama w sobie.
Polecam wszystkim! Przepis na podstawie książki, o której już wcześniej
pisałam przy okazji pasty z z sosem Sunday Gravy- The Sopranos Familly Cookbokk. Nie tylko zresztą „eggs in purgotory” są godne polecenia – cała książka również. Zawiera ona oprócz dobrych przepisów dużo zdjęć i opisów odnoszących się do filmowych wydarzeń i postaci- tak więc może się podobać tym gotującym i tym niegotującym miłośnikom filmu.
Eggs in Purgatory:4 szt-
jaja świeże,½ puszki-
pomidory bez skóry w sosie,1 ząbek-
czosnek,1 łyżka-
oliwa z oliwek,150 g –
parmezan,parę listków świeżej
bazylii,szczypta
oregano,
sól i
pieprz do smaku.
Przygotowanie:Mój przepis na
jajka w pomidorach nie jest dosłownym odwzorowaniem przepisu Soprano. Wlać na patelnię łyżkę
oliwy. Dodać drobno posiekany
czosnek- ja w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu zostawiam
czosnek i nie wyrzucam. Smażyć aż
czosnek zrobi się lekko złoty- nie przypalić! Dodać posiekane
pomidory z puszki i smażyć dalej aż sos z
pomidorów nieco odparuje. Doprawić
bazylią,
oregano i posolić.
Jajka wybijać po jednym do filiżanki i delikatnie wlewać na
pomidory. Posypać z wierzchu startym
parmezanem, popieprzyć i przykryć pokrywką. Po 3 minutach powinny być gotowe.- ścięte
białko i płynne
żółtko. Podawać gorące, najlepiej z posmarowaną
masłem bułeczką.