ßßß Cookit - przepis na Jaja sadzone według Soprano! Eggs in Purgatory!

Jaja sadzone według Soprano! Eggs in Purgatory!

nazwa

Wykonanie

Chciałam napisać, że jaja sadzone to moje ulubione danie z jaj…ale się zmitygowałam…lubię wszystkie potrawy z „jajem” w roli głównej…na twardo, na miękko, w koszulce i bez koszulki…na wesoło i na poważnie:)
Te w stylu rodziny Soprano też bardzo przypadły mi do gustu- strzał w dziesiątkę! Białko jajka przesiąknięte sosem z pomidorów ma bardziej kremową konsystencję i moim zdaniem bardziej wykwintny smak…a żółtko jak to żółtko…lekko ścięte, lejące… rozkosz sama w sobie.
Polecam wszystkim! Przepis na podstawie książki, o której już wcześniej pisałam przy okazji pasty z z sosem Sunday Gravy- The Sopranos Familly Cookbokk. Nie tylko zresztą „eggs in purgotory” są godne polecenia – cała książka również. Zawiera ona oprócz dobrych przepisów dużo zdjęć i opisów odnoszących się do filmowych wydarzeń i postaci- tak więc może się podobać tym gotującym i tym niegotującym miłośnikom filmu.
Eggs in Purgatory:
4 szt- jaja świeże,
½ puszki- pomidory bez skóry w sosie,
1 ząbek- czosnek,
1 łyżka- oliwa z oliwek,
150 g – parmezan,
parę listków świeżej bazylii,
szczypta oregano,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mój przepis na jajka w pomidorach nie jest dosłownym odwzorowaniem przepisu Soprano. Wlać na patelnię łyżkę oliwy. Dodać drobno posiekany czosnek- ja w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu zostawiam czosnek i nie wyrzucam. Smażyć aż czosnek zrobi się lekko złoty- nie przypalić! Dodać posiekane pomidory z puszki i smażyć dalej aż sos z pomidorów nieco odparuje. Doprawić bazylią, oregano i posolić. Jajka wybijać po jednym do filiżanki i delikatnie wlewać na pomidory. Posypać z wierzchu startym parmezanem, popieprzyć i przykryć pokrywką. Po 3 minutach powinny być gotowe.- ścięte białko i płynne żółtko. Podawać gorące, najlepiej z posmarowaną masłem bułeczką.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/jaja-sadzone-wedlug-sopranoeggs-in-purgotory