Wykonanie
Blok z
makaronu jest pyszną propozycją na obiad lub kolację. Do jego przygotowania nie potrzeba wyszukanych i
drogich składników. Przygotowuje się go szybciutko, najdłużej trwa jego pieczenie. Efektownie wygląda i jest bardzo smaczny. Jeśli chcemy kogoś bliskiego zaskoczyć niecodzienną potrawą, bądź zostanie nam trochę
makaronu, śmiało proponuję przygotowanie właśnie tego dania.
SKŁADNIKI0, 50 kg
mięsa mielonego;1
cebula;0,5
papryki czerwonej;7
pieczarek;5 plastrów
sera żółtego;2 ząbki
czosnku;2
jaja;3 łyżki
bułki tartej;
sól i
pieprz;garść
natki;
cukinia.WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
Paprykę,
pieczarki,
cebulę,
czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa lekko przesmażamy w rondelku z odrobiną
oleju. Przesmażone i ostudzone warzywa dodajemy do
mięsa. Wbijamy
jajka, dosypujemy
bułkę tartą,
przyprawy, pokrojoną
natkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Teraz czas na
cukinię. Myjemy ją i kroimy na cienkie plastry.
Keksówkę (31x12cm) wykładamy
cukinią tak, aby plastry wystawały poza foremkę. Na
cukinię kładziemy połowę ilości
mięsa mielonego, na to
makaron, który przekładamy
serem żółtym w celu sklejenia warstw. Na
makaron układamy resztę
mięsa. Przykrywamy wystającymi plastrami
cukinii. Pieczemy ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.*Do bloku użyłam
makaronu Jastrzębskiego rurki.
Makarony te produkowane są z zastosowaniem technologii próżniowej. Usunięcie powietrza z produktu powoduje, iż
makarony posiadają lepsze właściwości organoleptyczne, zwięzłą strukturę, a ich powierzchnia jest idealnie gładka.
Makarony Jastrzębskie produkowane są na bazie świeżych jaj i najwyższej jakości
mąki makaronowej.