ßßß Cookit - przepis na Falafele groszkowo miętowe w chlebku pita z salsą paprykową

Falafele groszkowo miętowe w chlebku pita z salsą paprykową

nazwa

Wykonanie

Arabska pita, arabskie wegetariańskie klopsiki z dodatkiem mięty i uczta pełna smaków.
Autor: Rachel Lane, Ting Morris " Na ostro "
Składniki: na salsę paprykową
2 czerwone cebule pokrojone w drobną kosteczkę
2 czerwone papryki drobno pokrojone
2 papryczki chili drobno posiekane (użyłam jednej)
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z dwóch limonek
skórka z jednej limonki
1/4 łyżeczki soli ( użyłam trochę więcej )
Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do lodówki na czas przygotowana reszty dania.
Składniki: na falafel
185g mrożonego groszku
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 mała biała cebula drobno pokrojona
1 puszka ciecierzycy odcedzonej i opłukanej
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 papryczka chili
3 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej
100g okruchów chleba (pominęłam)
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Blanszuj groszek przez minutę w gorącej wodzie, następnie odcedź i przełóż do malaksera.
Na dużym ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę, któą również przełóż do malaksera.
Umieść w malakserze resztę składników i dobrze zmiksuj, konsystencja może być gruboziarnista.
Dopraw i odstaw na 30 minut do lodóki, następnie smaż kotleciki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju aż będą złote. Podawaj z bułką pita i porcją schłodzonej salsy.
Składniki: na pitę
1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwki
1 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki maki pszennej
15 g świeżych drożdży
Zrobić zaczyn z odrobiny wody, cukru i drożdży i odstawić do czasu aż powstaną bąbelki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodac do nich cały zaczyn.Wyrobić ciasto, podzielić na 8 cześci z których uformować kulki zostawiając w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowac każdą kulkę i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Nagrzać piec do temperatury 200', wsunąć blaszkę z pitami i piec ok 8-10 minut.
Smacznego :)
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/03/falafele-groszkowo-mietowe-w-chlebku.html