Wykonanie
Arabska
pita, arabskie wegetariańskie klopsiki z dodatkiem
mięty i uczta pełna smaków.

Autor: Rachel Lane,
Ting Morris " Na ostro "Składniki: na salsę
paprykową2
czerwone cebule pokrojone w drobną kosteczkę2
czerwone papryki drobno pokrojone2
papryczki chili drobno posiekane (użyłam jednej)2
pomidory bez skórki pokrojone w kostkę2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry1 łyżka
oliwy z oliweksok z dwóch
limonekskórka z jednej
limonki1/4 łyżeczki
soli ( użyłam trochę więcej )Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do lodówki na czas przygotowana reszty dania.Składniki: na falafel185g mrożonego
groszku3 łyżki
oleju słonecznikowego1 mała biała
cebula drobno pokrojona1 puszka
ciecierzycy odcedzonej i opłukanej2 ząbki
czosnku1 i 1/2 łyżki mielonego kuminu1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1
papryczka chili3 łyżki świeżej
mięty drobno posiekanej100g okruchów
chleba (pominęłam)1
jajkosól,
pieprz do smakuBlanszuj
groszek przez minutę w gorącej wodzie, następnie odcedź i przełóż do malaksera.Na dużym ogniu rozgrzej łyżkę
oliwy i usmaż
cebulę, któą również przełóż do malaksera.Umieść w malakserze resztę składników i dobrze zmiksuj, konsystencja może być gruboziarnista.Dopraw i odstaw na 30 minut do
lodóki, następnie smaż kotleciki na bardzo dobrze rozgrzanym
oleju aż będą złote. Podawaj z
bułką pita i porcją schłodzonej salsy.Składniki: na
pitę1 1/4 szklanki letniej
wody3 łyżki
oliwki1 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli3 szklanki
maki pszennej15 g świeżych
drożdżyZrobić zaczyn z odrobiny
wody,
cukru i
drożdży i odstawić do czasu aż powstaną bąbelki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodac do nich cały zaczyn.Wyrobić ciasto, podzielić na 8 cześci z których uformować kulki zostawiając w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowac każdą kulkę i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.Nagrzać piec do temperatury 200', wsunąć blaszkę z
pitami i piec ok 8-10 minut.Smacznego :)

Dodaję do akcji: