Wykonanie
Wraz z moimi kolejnymi kuchennymi podbojami staram się wzbogacać swój zbiór przypraw o kolejne nowości. Tak właśnie w mojej kuchni znalazł miejsce kumin - czyli
kmin rzymski,
kolendra, suszona
mięta, czy wędzona
papryka. Pozwoliło mi to na zglebienie nieco smaków arabskich a te pierożki są jednym z nich.ciasto:* 1
jajo* 1/2 kg
mąki* 1/2 szkl.
mleka* 1/2 szkl.
wody* łyżeczka
drożdży*
sól,
cukier do smaku* 3 łyżki
oliwyZ podanych składników wyrabiamy ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodajemy więcej
mąki.Farsz:* 1 duża
pierś z kurczaka* 1 duża
cebula* puszka
groszku* 2 duże
pomidory* 1/2
czerwonej papryki* ząbek
czosnku* sok z jednej
cytrynymieszanka przypraw: po 1 łyżeczce - kumin; zmielona
kolendra;
sól;
pieprz;
papryka ostra;
papryka słodka;
kardamon; suszona
miętaKurczaka myjemy, kroimy dość drobno. Z przypraw,
oliwy i
soku z cytryny przygotowujemy marynatę - trzymamy w niej
mięso przynajmniej pół godziny.
Cebulę,
paprykę,
pomidory kroimy (polecam pozbyć się skórki z
pomidorów) .
Cebule podsmażamy z
kurczakiem kilka minut, dodajemy
pomidor,
paprykę, posiekany
czosnek. Pod koniec dorzucamy
groszek. Farsz studzimy. Z ciasta formujemy okrągłe placki - nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut.Smacznego!A.