Wykonanie

SKŁADNIKI:400 g
mąki pszennej100 g
płatków owsianych250 ml ciepłej
wody (1 szklanka)40 g świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwyDodatkowo:1 puszka
pomidorów bez skórki1 puszka
tuńczyka w kawałkach1 puszka sardynek1 mała
czerwona papryka1 mała
cebulasól,
pieprz,
chili,
bazylia suszonaWYKONANIE:Do małej miseczki wkruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i szklankę ciepłej, ale nie za gorącej
wody. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Płatki owsiane wsypać do blendera i zmielić na okruszki.Do dużej miski wsypać
mąkę, zmielone
płatki owsiane,
sól, rozrobione
drożdże i
oliwę. Ciasto wyrobić do połączenia składników. Ugnieść kulę zostawić w misce i przykryć ściereczką.W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy.
Pomidory z puszki przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy do nich
sól,
pieprz,
bazylię i
chili (lub inne ulubione
przyprawy) i miksujemy blenderem do konsystencji sosu.
Tuńczyka wyciągamy z puszki najlepiej na sitko i odcedzamy z
oliwy lub zalewy.Z
sardynkami robimy to samo co z
tuńczykiem.
Paprykę myjemy wyciągamy gniazdo nasienne z nasionkami i kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Dużą blachę ( najlepiej taką z piekarnika) i jeszcze jakąś mniejszą ( np. taką co zwykle pieczemy ciasto) wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie za pomocą pędzelka smarujemy
oliwą.Ciasto dzielimy na dwie części jedną większą ok. 3/4 i mniejszą ok. 1/4. Większą część rozwałkowujemy na dużej blaszce a mniejszą na mniejszej. Jeśli ciężko będzie rozwałkować można pomóc sobie palcami.Tak przygotowane blaty smarujemy
sosem pomidorowym i w kolejności jakiej chcemy układamy
ryby i resztę składników. Jeśli ktoś lubi można również dodać
ser. (Mi osobiście rybna smakuje bez
sera).Pizzę pieczemy pojedynczo w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 min.Pizza wychodzi chrupiąca i na cienkim cieście. Gorąco polecam miłośnikom ryb.


SMACZNEGO!