ßßß
Dla 4 osob:600 g ziemniakow500 g zielonej fasoli szparagowejsol, pieprz, cukierpeczek koperku200 g gestej kwasnej smietany100 g majonezu150 g jogurtu naturalnego pelnotlustego2 czerwone cebulepeczek rzodkiewek1 lyzeczka nasion kminkuZiemniaki zagotowac z kminkiem w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedzic, chwile wystudzic, obrac z lupin i pokroic w plasterki. Fasole oczyscic, przekroic na kawalki i zagotowac do miekkosci w osolonej wodzie. Koperek drobno posiekac. Majonez, jogurt i smietane wymieszac, dodac koperek i wymieszac. Sos doprawic do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru. Cebule obrac i pokroic w polkrazki. Rzodkiewki umyc i pokroic w krazki. Dodac do ziemniakow i fasoli, zalac przygotowanym sosem.Przepis z "Meine Familie & Ich" nr 8/2012Salatka ziemniaczana z awokado i czerwonymi burakamiDla 4 osob:600 g ziemniakowsol, pieprz, cukier, pieprz cayenne1-2 lyzki oleju + 50 ml oleju1 cebula100 ml bulionu warzywnego75 ml octu jablkowego2 awokadosok z 1 cytryny150 g jogurtu naturalnego150 g gestej kwasnej smietany30 g orzechow wloskich (waga bez lupin)100 g burakow czerwonych (wzielam wiecej)Ziemniaki i buraki ugotowac w mundurkach, odcedzic, nieco wystudzic, obrac z lupinek i pokroic w slupki. Dwie lyzki oleju rozgrzac na patelni i podsmazyc pokrojona w kostke cebule. Zalac bulionem i octem, zagotowac, zdjac z palnika. Doprawic do smaku sola, pieprzem, pieprzem cayenne i odrobina cukru. Awokado obrac, wyjac pestki, pokroic w slupki i skropic sokiem z cytryny. W salaterce ulozyc ziemniaki, a na wierzchu awokado. Zalac zalewa. Jogurt wymieszac ze smietana, doprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem i pieprzem cayenne. Polac salatke na wierzchu. Nastepnie polozyc buraki w slupkach i posypac posiekanymi orzechami.
Przepis z: "Leckeres aus Omas Küche" nr 9/2011