Wykonanie
Sezon na grila juz sie rozopczal. Polecam wam zatem dwie ziemniaczane
salatki do dan z grila.Salatka ziemniaczana z zielona
fasolka i
rzodkiewka
Dla 4 osob:600 g ziemniakow500 g
zielonej fasoli szparagowejsol,
pieprz,
cukierpeczek
koperku200 g gestej kwasnej
smietany100 g
majonezu150 g
jogurtu naturalnego pelnotlustego2
czerwone cebulepeczek
rzodkiewek1 lyzeczka nasion
kminkuZiemniaki zagotowac z
kminkiem w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedzic, chwile wystudzic, obrac z lupin i pokroic w plasterki.
Fasole oczyscic, przekroic na kawalki i zagotowac do miekkosci w osolonej wodzie.
Koperek drobno posiekac.
Majonez,
jogurt i
smietane wymieszac, dodac
koperek i wymieszac. Sos doprawic do smaku
sola,
pieprzem i odrobina
cukru.
Cebule obrac i pokroic w polkrazki.
Rzodkiewki umyc i pokroic w
krazki. Dodac do ziemniakow i
fasoli, zalac przygotowanym sosem.Przepis z "Meine Familie & Ich" nr 8/2012Salatka ziemniaczana z
awokado i czerwonymi
burakamiDla 4 osob:600 g ziemniakowsol,
pieprz,
cukier,
pieprz cayenne1-2 lyzki
oleju + 50 ml
oleju1
cebula100 ml
bulionu warzywnego75 ml
octu jablkowego2
awokadosok z 1
cytryny150 g
jogurtu naturalnego150 g gestej kwasnej
smietany30 g orzechow wloskich (waga bez lupin)100 g burakow czerwonych (wzielam wiecej)
Ziemniaki i
buraki ugotowac w mundurkach, odcedzic, nieco wystudzic, obrac z lupinek i pokroic w slupki. Dwie lyzki
oleju rozgrzac na patelni i podsmazyc pokrojona w kostke
cebule. Zalac
bulionem i
octem, zagotowac, zdjac z palnika. Doprawic do smaku
sola,
pieprzem,
pieprzem cayenne i odrobina
cukru.
Awokado obrac, wyjac pestki, pokroic w slupki i skropic
sokiem z cytryny. W salaterce ulozyc
ziemniaki, a na wierzchu
awokado. Zalac zalewa.
Jogurt wymieszac ze
smietana, doprawic do smaku
sola,
cukrem,
pieprzem i
pieprzem cayenne. Polac salatke na wierzchu. Nastepnie polozyc
buraki w slupkach i posypac posiekanymi
orzechami.

Przepis z: "Leckeres aus Omas Küche" nr 9/2011