ßßß
5 solonych filetów śledziowych (używam także śledzi ze słoika, tzw. śledzi "po wiejsku")1 duże lub 2 malutkie słodkie jabłka4-5 średnich buraków1 czerwona cebula3 płaskie łyżki majonezu3 płaskie łyżki śmietanysok z 1/3 cytrynypieprz do smakuJeśli używamy filetów śledziowych ze słoika, nie moczymy ich. Jeśli mamy klasyczne, solone filety śledziowe, moczymy je w wodzie przez ok. 1 godzinę.Buraki opłukujemy i gotujemy do miękkości, a gdy ostygną - obieramy (nie obieramy ich przed gotowaniem, żeby nie wypuściły za dużo soku). Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i drobno siekamy - jeśli nie lubimy intensywnego smaku cebuli w sałatkach, możemy zalać ją na 10 minut wrzątkiem, aby zmiękła.Śledzie kroimy w cząstki - mniejsze lub większe, w kostkę: w zależności od tego, jak nam się podoba. Buraki kroimy w kostkę. Dodajemy wszystko do jabłka i cebuli (odsączonej z wody, jeśli ją zalewaliśmy wrzątkiem), dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy w zależności od naszego smaku i zostawiamy na kilka godzin do "przegryzienia".