Wykonanie
Najprostsza i najszybsza wersja sałatki śledziowej z
buraczkami, idealna np. na Wigilię lub po prostu jeśli ktoś ma ochotę na "
śledzia inaczej".
5 solonych
filetów śledziowych (używam także
śledzi ze słoika, tzw.
śledzi "po wiejsku")1 duże lub 2 malutkie słodkie
jabłka4-5 średnich
buraków1
czerwona cebula3 płaskie łyżki
majonezu3 płaskie łyżki
śmietanysok z 1/3
cytrynypieprz do smakuJeśli używamy
filetów śledziowych ze słoika, nie moczymy ich. Jeśli mamy klasyczne, solone
filety śledziowe, moczymy je w wodzie przez ok. 1 godzinę.
Buraki opłukujemy i gotujemy do miękkości, a gdy ostygną - obieramy (nie obieramy ich przed gotowaniem, żeby nie wypuściły za dużo soku).
Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Cebulę obieramy i drobno siekamy - jeśli nie lubimy intensywnego smaku
cebuli w sałatkach, możemy zalać ją na 10 minut wrzątkiem, aby zmiękła.
Śledzie kroimy w cząstki - mniejsze lub większe, w kostkę: w zależności od tego, jak nam się podoba.
Buraki kroimy w kostkę. Dodajemy wszystko do
jabłka i
cebuli (odsączonej z
wody, jeśli ją zalewaliśmy wrzątkiem), dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy w zależności od naszego smaku i zostawiamy na kilka godzin do "przegryzienia".