ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Pin It
Mam nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami. Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów, między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze.
Moja surówka na dodatek jest niskokaloryczna, ponieważ dodałam do niej minimalną ilość majonezu, a resztę sosu uzupełniłam naturalnym jogurtem.
Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka)
1 cebula
1 spore jabłko
1 łyżka oleju
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
sól morska
pieprz
szczypta cukru
Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę i jabłko wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy pozostałe składniki surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/surowka-z-czerwonej-kapusty.html