Wykonanie
Pin It

Mam nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z
czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami.
Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów,
między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze.Moja surówka na dodatek jest niskokaloryczna, ponieważ dodałam do niej minimalną ilość
majonezu, a resztę sosu uzupełniłam
naturalnym jogurtem.Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.


Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:1000 g
czerwonej kapusty (1 mała główka)1
cebula1 spore
jabłko1 łyżka
oleju1 łyżka
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnegosok z 1
cytrynysól morskapieprzszczypta
cukru

Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie
solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy.
Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn.
Cebulę i
jabłko wrzucamy do miski z
kapustą, dodajemy pozostałe składniki surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
