ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Jak byłam mała nie przepadałam za surówkami z czerwonej kapusty...
Dziś mnie to dziwi, bo ta mi strasznie smakuje mimo iż lepiej po niej nie ziać nikomu w twarz;)
Surówka jest prosta, podobno na następny dzień smakuje lepiej niż zaraz po przygotowaniu...
Składniki
mała główka kapusty czerwonej
duża cebula (ja użyłam małej szalotki i średniej zwykłej)
duże jabłko
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
ewentualnie cukier dla smaku, ja nie dodaję;)
Przygotowanie:
Z kapusty usunąć głąb i poszatkować na drobno.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce.
Przygotować sos. Majonez z jogurtem, solą i pieprzem wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki, polać sosem i wymieszać.
Smacznego ;)
Źródło:http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2014/02/surowka-z-czerwonej-kapusty.html